Zabluda je da se treba prepustiti nezdravim grickalicama i slatkišima kada se osećamo uznemireno - zdrava hrana ima mnogo više blagodeti po naš organizam.

Naglo skakanje i opadanje nivo šećera može se negativno odraziti i na fizičko i mentalno zdravlje.

Pročitajte još:

Simptomi koji ukazuju da hormoni uzrokuju anksioznost: obratite pažnju na ova 4 hormona

Kako su stari Grci lečili anksioznost i depresiju: 5 moćnih i prirodnih terapija - bez lekova

Postoje zdrave namirnice kojee mogu pomoći da ublažite neprijatne simptome anksioznosti - hrana koja osim što sadrži minerale, vitaminei odličnu nutritivno dejstvo, deluje umirujuće i podstiče dobro raspoloženje.

Anksioznostse ne može tretirati hranom, već je potrebna konsultacija stručnjaka, različite tehnike opuštanja i promene određenih navika. Zdrava ishrana može biti samo još jedan pomagač da umanjite neprijatne simptome, sačuvate zdravlje i bolje se osećate.

Evo koje namirnice pomažu kod anksioznosti i stresa:

1. Bobičasto voće

Sadrže puno antioksidanata koji pomažu u zaštiti ćelija od stresa i mogupoboljšati raspoloženje i pružiti vam energiju. Antioskidante takođe sadrže i orašasti plodovi, mahunarke i zeleno povrće.

2. Spanać

Veliki izvor magnezijuma pomaže vam da se osećate smirenije i razvijete osećaj da su stavri pod kontrolom. Pored spanaća, preporučuje se da konzumirate i druge organske namirnice bogate magnezijumom - kelj, zelena salata, blitva...

3. Ovsena kaša

Ovsene pahuljice su složeni i zdrav ugljeni hidrat koji vam pruža energiju, a ukoliko ih iskobinujete sa zdravim i ukussnim namirnicama može vam podstaći i dobro raspoložnje.

4. Tamna čokolada

Flavonidi u kakau štite vaše ćelije od stresa, a antioksidanti snižavaju krvni pritisak, poboljšavaju protok krvi u mozgu i čuvaju zdravlje srca. Konzumirajte čokolade sa najmanje 70% kakaa, ali nemojte preterivati, jer sadrže kofein koji se može nepovoljno odraziti po simptome anksioznosti.

5. Ostrige

Cink je mineral koji pomaže našem telu da se nosi sa stresom, ali mnogi režimi ishrane ne sadrže dovoljno ovog minerala. Cink se može naći u ostrigama. Ukoliko ne volite plodove mora, cink možete pronaći i u indijskom oraahu, govedini i jajima.

PageBreak

HRANA KOJA POMAŽE KOD ANKSIOZNOSTI: 10 zdravih namirnica koje smanjuju stres
Foto: Shutterstock hrana-anksioznost-10-zdravih-namirnica-smanjuju-stres_491333377

6. Pomorandže

Lekoviti i neophodan vitamin C utiče pozitivno i na fizičko i na mentalno zdravlje i poboljšava raspoloženje.

7. Biljni čaj

Šolja čaja deluje izuzetnoumirujuće, naročito ako pijte čaj od lavande ili kamilice. Izbegavajte konzumirane zelenog ili crnog čaja jer u sebi sadrže kofein.

8. Kiseli kupus

Kupus sadrži folnu kiselinu, vitamin C i neke vitamine B grupe koji mogu pomoći u ublažavanju anksioznosti. Fermentisani kupus, odnosno kiseli kupus sadrži dobre bakterije i prirodni je probiotik. Ove "dobre" bakterije pomažu u održavanju creva zdravim. Oni takođe igraju ulogu u stvaranju serotonina, hormona sreće.

9. Čaša crnog vina

Previše alkohola negativno utiče na anksioznost i možepogoršati simptome, ali jedna čaša crnog vina tokom ili posle večere može vam pomoći da se umirite i imaće dobar efekat po vaše zdravlje.

10. Integralne žitarice

Konzumiranje integralnih žitarica će vam podići energiju. Obzirom da nisu procesirane, njihova opna sadrži veliku količinu kalcijuma, gvožđa, cinka, vitamina B grupe i vitamin E.

Izvor: Lovesensa