Mihail Labkovski, poznati ruski psiholog istakao je kako je psihologijom počeo da se bavi zbog ličnih problema. Smatra da postoje potpuno mentalnezdrave osobe koje žive srećno do kraja života. Labkovski je izdvojio 6 pravila za srećan život, a formirao ih je na osnovu posmatranja i poređenja ponašanja anksioznih i srećnih ljudi.

Pravila su, na prvi pogled, vrlo jednostavna:

  • Radite samo ono što želite.
  • Ne radite ono što ne želite.
  • Odmah razgovarajte o onome što vam se ne sviđa.
  • Ne odgovarajte kada vas ne pitaju.
  • Odgovorite samo kada vas pitaju.
  • Kada razjašnjavate odnos, govorite samo o sebi.

Iako jednostavna, ova pravila nije lako usvojiti. Njima se uglavnom vode smireni, nezavisni ljudi sa visokim samopoštovanjem, stabilnom psihom i velikim osećajem ljubavi prema sebi. Da bi se pomoglo osobi da prevaziđe strahove, strepnje, nesigurnosti, morate se osloboditi starih negativnih uverenja koje ste stekli možda još u detinjstvu. Kreirajte nove veze, njihov novi poredak.

Mihail Labkovski ističe da njegovih šest pravila jasno govore kako se ponašati u svakoj specifičnoj situaciji - od onih najjednostavnijih svakodnevnih (ispijanje crne kafe ili sa mlekom), do velikih i sudbonosnih odluka (na primer, da li želite imati dete).

"Pa šta treba da radim?" - gledaoci me često pitaju tokom predavanja govoreći o životnim teškoćama. "Kako vi to želite?" - Jednostavno pitam kao odgovor, a ovde su mnogi izgubljeni. Jer, pri donošenju odluke navikli su da vode računa o svemu osim o svojim željama. Da, ovo treba naučiti. Ali ako se dovoljno dugo pridržavate mojih pravila, najmanje mesec dana, sigurno će uslediti promene u specifičnim reakcijama, pa i u celoj psihi." - objašnjava Labkovski.

Psiholog je istakao da promenom ponašanja od neurotuičnog i anksioznog u zdravo, može učiniti da izgubite ljude i nešto novca. Na primer, možda ćete konačno, posle deceniju, reći svojoj staroj prijateljici istinu i ona će prestati da vas zove. Ili, možete dati otkaz jer ne želite da radite posao koji vas više ne ispunjava... Budite spremni nda se menjate zarad svoje sreće, naučite da poštujete svoje želje.

Izvor: Sensa