Američki psiholog Hillel Einhorn razvio je posebnu teoriju sreće dok je lomio kolačić sudbine. Unutra je bila jednostavna poruka: "Ne razmišljaj o svim onim stvarima koje želiš i nemaš. Bolje razmisli o tome šta ne želiš, a šta nemaš." Ovaj jednostavan zaključak inspirisao je doktora da razvije ono što znamo kao teoriju bihevioralnih odluka. To podrazumeva da određuje odluke i postupke osobe, usmerene ne samo na postizanje želja i ciljeva, već i na pokušaj izbegavanja svega što ugrožava njegovu sreću.

Doktor je zaključio da je svaki čovek zapravo srećniji nego što misli. Imate mnogo stvari koje želite, a mnoge stvari zbog kojih biste mogli da patite nedostaju vašem životu. Einhornov pristup definisanju sreće dolazi iz činjenice da mnogi od nas misle da ćemo biti srećni čim dobijemo ono što želimo. Ovo je klasičan stil razmišljanja. To je takođe siguran izvor patnje. Ako život provedemo jureći samo ono što nemamo, stalno ćemo imati osećaj da nam nešto nedostaje i nikada nećemo moći uživati u onome što imamo.

Mnogi razmišljaju da će biti srećni akda pronađu partnera, dobar posao, kupe novi automobil... Ali ovo je zabluda, jer iako to priuštite, zuvek ćete želeti još vie. Kada kupite novi auto, za par meseci poželećetie još bolji, i ta trka nikada ne prestaje. Psiholog svojom teorijom otkriva - Već ste srećni, ali niste toga svesni. Zaista, srećniji ste nego što mislite, samo to još niste shvatili. Doktor Hillel Einhorn tvrdio je da je veoma važno da cenimo ono što imamo i da budemo na tome zahvalni, a da ono što želimo bude naša motivacija, a ne patnja i okovi. Spoznaja da ste srećni zato što ste zdravi, imate porodicu, prijatelje ili partnera, već je znak da je pred vama svetla budućnost.

Sreća znači ceniti ono što već imate i preduzeti mere protiv onoga što ne želite da vidite u svom životu. Budite srećni zbog negativnih stvari koje nemate i nisu deo vašeg života, a svakog dana zahvalite za ono što imate.

Izvor: Sensa