Zrelost ne zavisi od godina, već od našeg unutrapnjeg - emocionalnog i psihološkog stanja. To je odraz toga koliko smo radili na sebi, ličnom razvoju, kao i koliko smo negovali svoj um i dušu. Da li smo uspostavili ravnotežu među njima?

Čovek celog života uči, sazreva se i razvija se - bez granica. Baš to ističe i čuveni srpski akademik i psihijatar Vladeta Jerotić koji objašnjava koje karakteristike, odnosno osobine poseduje zrela osoba:

"Nema granica čovekovog sazrevanja u toku njegovog života. Sposobnost da se voli neko drugi, a ne samo sebe. Sposobnost kontrolisanja nagona i impulsa. Podnošenja neprijatnosti, bola i patnje. Posedovanje zrele, a ne infantilne svesti. Umerena agresivnost bez reakcije besa ili mržnje. Sposobnost da se bude nezavisan. Sve ovo su važni kriterijumi u savremenoj psihologiji."

U svojoj knjizi "Čovek i njegov identitet", Jerotić je i istakao - "Što je više nezrelih ličnosti u jednom društvu, svakako su i manje šanse da to društvo ostvari svoje ciljeve i omogući prirodan razvoj mnogih potencijalnih mogućnosti, odnosno sposobnosti koje se nesumnjivo nalaze u svakom čoveku."

Izvor: Sensa