Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako vaspitavamo srećne ljude: beli vitez, menadžer, crni jastreb ili helikopter roditeljstvo

Svaki roditelj za svoje dete želi samo najbolje, podrazumevajući pod "najboljim" ne samo uslove odrastanja već i formirano samopouzdanje, optimizam, samostalnost...

  Izvor: Foto: Shutterstock

"Moja majka nada mnom lebdi kao helikopter", tinejdžer iz knjige " Između roditelja i tinejdžera", Haima Ginoa.

Međutim, upravo zbog ogromne snage ove želje, napori koje ulažu lako prerastu u opsesiju, napor, stres. "Helikopter" je pogrdan naziv za roditelje koji bdiju nad svojom decom, nalik helikopterima. Oni dobro poznaju stres roditeljstva. Ulažu sve svoje kapacitete, vođeni najboljim namerama, ali su ipak sve dalje od zamišljenog ideala samopouzdanog, optimističnog, samostalnog deteta.

Antropolog sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu Karolina Iskijerdo boravila je nekoliko meseci sa Matsingenkama, plemenom iz peruanske Amazonije. Tada je upoznala Janiru i iznenadila se njenom spontanošću, vedrinom i posvećenošću različitim fizičkim poslovima. Naime, Janira je bez ikakvih posebnih zahteva redovno čistila pesak sa ležaljki, pomagala u slaganju listova, lovila rakove koje je zatim čistila, kuvala i služila ostalima. Veći deo dana brinula je sama o sebi, ali je ostajala vesela, ljubazna i predusretljiva, naročito prema starijima od sebe. U tom trenutku Janira je imala šest godina.

Istovremeno, na drugom kraju sveta Elinor Ouks, antroplog sa istog univerziteta, ispitivala je trideset dve porodice srednje klase za studiju o životu u Los Anđelesu u 21. veku. Osmogodišnji Ben, koga je Elinor prepoznala kao tipičnog predstavnika generacije u sredini u kojoj odrasta, odbijao je da jede zato što mu roditelji nisu postavili pribor za jelo, insistirao je da mu otac vezuje pertle, a za svako kupanje ili obedovanje bilo je potrebno dugotrajno nagovaranje.

Na vaspitanje Janire i Bena utiče i kulturna, obrazovna, materijalna sredina. Ipak, sigurno je i da njihovi roditelji za njih žele ono najbolje. Šta mislite, ko će od njih dvoje biti bliži cilju da postane samopouzdana, optimistična, samostalna odrasla osoba?

"Helikopter" roditelji su u svakom momentu spremni da "uskoče" u rešavanje detetovih problema, da uklanjaju prepreke na njegovom putu, objašnjavanju u njegovo ime. Deca su im centar sveta, u tolikoj meri da izgleda kao da lični život i nemaju. Osim toga, uverenje da uvek moraju biti u službi potreba svoje dece i pogrešno shvatanje pedagoških postulata da su deca posebna i jedinstvena, doprinosi da svoje potomke doživljavaju kao neprikosnovena, savršena bića koja su baš uvek u pravu. "Helikopter" mame su sigurne da njihova deca već samim postojanjem zaslužuju sve blagodeti, te da nema potrebe da ih na bilo koji način zasluže ili opravdaju, čak i ako je to na štetu druge dece.

Naime, s obzirom na odsustvo bilo kakve objektivnosti, misle kako sva deca nisu "sveta", već samo njihova. Svoje ponašanje (često opsesivno) pravdaju time kako "samo" žele da svoje mališane zaštite, ili da to čine "iz najbolje namere", da je to njihova roditeljska dužnost i da neće biti tako kada deca odrastu. Međutim, ovi roditelji ne odustaju od večitog bdenja nad decom i kada ona uveliko osnuju svoje porodice. Naravno, to ne znači da je njima lako. Naprotiv. Istraživanja pokazuju da su majke koje ne dopuštaju drugima da im pomognu u brizi oko dece manje zadovoljne svojim životima. One su pod većim stresom, često narušenog zdravlja i veoma sklone depresiji.

Doktor Pol Redmond sa Univerziteta u Liverpulu izdvojio je nekoliko tipova "helikopter" roditelja:

  • Roditelj "agent/menadžer" dogovora sastanke umesto dece (studenata), pregovara oko ugovora, budućih poslova...
  • Roditelji "helikopter" bankari, koji pregovaraju o zaradi koju će dete (punoletna odrasla osoba) dobiti, bez mogućnosti kompromisa, jer precenjuju njegove sposobnosti.
  • Roditelj "beli vitez" pokušava da pomaže iz senke, tiho, anonimno. Iako pomoć želi da sakrije od deteta, uvek se "podmeće" umesto njega, rizikujući i gubitak poverenja kada dete otkrije da iza nekog uspeha stoji roditelj, a ne ono.
  • Tip roditelja "crni jastreb" je dobio naziv po poznatom vojnom helikopteru black hawk, koji prelazi velike udaljenosti kako bi obavio zadatak. Oni prave strategije i dugoročne planove da bi deci osigurali barem taktičku prednost pred konkurencijom.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj