Negativne misli nepovoljno utiču na našu stvarnost. Često, iako to ne znamo, sami sebe sabotiramo i ograničavamo. Negativni stavovi koji nas prate kroz život ugrožavaju psihu i mentalno zdravlje, i sprečavaju vas da živite život kakav želite i zaslužujete.

Psiholozi izdvajaju 5 misli koje negativno utiču na psihu i kvalitete života:

1. "Ne mogu da podnesem"

Uverenje da nećemo moći da preživimo neki težak period u životu napreže mozak čak i više od same situacije, usled čega naši odbrambeni mehanizmi postepeno slabe. Kada ponavljate da nešto ne možete, vi sami sebe u to ubeđujete. Ukoliko zaista osećate da ne možete da se izborie sa nekom situacijom, onda je važno da potražite pomoć psihoteraputa.

2. "Da bih bio potpuno srećan, treba mi…"

Često nam se čini da ne možemo biti potpuno srećni ako nemamo ono što zaista želimo. Istovremeno, osoba ne primećuje sve što već ima. Skloni smo da stvari uzimamo zdravo za gotovo i ne shvatamo koliko smo zaista srećni. U očekivanju "pune sreće", možete preskočiti ceo život - važan je sam proces, a ne njegov rezultat.

3. "Ja ovo ne zaslužujem"

Druga strana težnje ka savršenstvu je uverenje da sve dobrobiti koje ovaj svet pruža nikada ne bi trebalo da padnu u vaše ruke. Unutrašnji kritičar je u stanju da dovede osobu u stanje krajnjeg nezadovoljstva. Često se takva misao "rađa" u glavi na predlog drugih ljudi. Zato pazite kome dajete prostor u svom životu.

4. "Svi su bolji od mene"

Stalna poređenja sebe sa drugima takođe ukazuju na probleme sa samopoštovanjem. Važno je razumeti koje prednosti imate i fokusirati se na njihovo razvijanje. Poredite se samo sa sobom - trudite se da budete bolji nego juče, kao i da prihvatite prilike koje vam se nude da postanete još bolji u budućnosti.

Izvor: Sensa