Sociopata je osoba koja pati od ozbiljne mentalne bolesti koja se zove antisocijalni poremećaj ličnosti i karakterišu ga različite osobine. Spolja može da deluje kao potpuno normalna osoba, čak harizmatična i privlačna, ali njena prava priroda se ogleda u njenom načinu ponašanja i u delima. Predstavljamo vam nekoliko glavnih osobina kako biste ove ljude mogli da prepoznate i da ih, ako je moguće, izbegavate u širokom luku ili bar ograničite komunikaciju s njima:

1. Nedostatak brige za druge

Sociopate nemaju empatiju, ne saosećaju za tuđim bolom i problemima, čak naprotiv- nije im strano da povređuju druge.  U tome mogu čak i da uživaju. 

2. Manipulacija i laži

Sociopate mogu da budu i vešti manipulatori koji će očarati druge svojom ljubaznošću i harizmom, a zatim ih iskoristiti za svoje ciljeve ili čak prevariti. Kao što koriste manipulativne taktike, oni varaju kako bi ostvarili ono što su naumili ili kako bi se izvukli iz nevolje. Oni takođe imaju tendenciju da ulepšaju istinu kada im to odgovara, da preuveličaju ili izokrenu činjenice kako bi se uklopile u njihovu priču. Ako ih uhvatite u laži, sve će negirati.

3. Impulsivnost

Sociopate ne umeju da kontrolišu emocije, često burno reaguju, ljute se, lako se iznerviraju, pa i na najmanju primedbu, kritiku ili teškoće reaguju agresivnošću. Često i donose odluke ne razmišljajući o posledicama svojih postupaka. Na primer, jednog dana mogu iznenada da odluče da napuste partnera ili da se ne pojavljuju na poslu nekoliko dana. 

4. Neodgovornost

Oni se često zasite, brzo im dosadi sve što rade… Vrlo često su neogovorni, kasne, ne poštuju tuđe obaveze i vreme, upadaju u dugove, nerazumno troše, ne vode računa o bliskim ljudima (na primer da kupe namirnice za kuću ili odvedu dete u školu).

Izvor: Sensa