Postoje mnoge blokade i prepreke, najpre i unutrašnje, koje nas sprečavaju da pronađemo pravu sreću. Negativne emocije nakupljene zbog prošlih iskustava koje nas guše i opterećuju, strah od neuspeha, nepovoljan odnos prema drugima - sve ovo mogu biti izazovi koje sebi postavljamo, a koje je važno što pre otpustiti.

Međutim, jedna od najtoksičnijih stvari koja mnogima donosi nesreću jeste zavist. Baš o tome govori i jedna stara jevrejska poslovica:

"Ne zavidi nikome, svako ima svoju porciju tuge."

Zašto bi neko trošio svoje dragoceno vreme i energiju na nešto kao što je zavist? Sa stanovišta psihologije, zavist je ono osećanje naše ličnosti koje može negativno uticati na mentalno zdravlje osobe koja zavidi i potkopati blagostanje onoga ko je predmet zavisti. Kada zavist vlada, ztu ne postoji pobednik, a najviše štete podnosi zapravo onaj koji zavidi.

Zavist je koren destruktivnog ponašanja. Kada živite život želeći za onim što drugi imaju, nikada ne možete biti mirni ili srećni. Zavist je vrlo ozbiljna i toksična duhovna situacija. Nelogično je živeti život fokusirajući se samo na ono što drugi imaju, a mi nemamo. Tako samo gubimo svoju životnu svrhu, trošimo energiju, umesto da je usmerite na nešto što može pomoći da zasita ostvarimo ono što želimo.

Iskrena i istinska sreća je ona iznutra. Jedan od načina da se borite protiv toksične zavisti i ljubomore jeste da se od srce divite tuđim uspesima. Misli pun ljubavi i saosećanja su jedini lek koji može ugušiti ovu toksičnu emociju. Volite i radujte se, a onda će vam se ljubav i radost stalno vraćati!

Izvor: Sensa