"Ako čovek postane zamena celog sveta za drugog, to ukazuje na jedno – prvi nema svoj svet", rekao je jedan od najpoznatijih ruskih psihologa, Mihail Labkovski. Kako se Labkovski često bavi ljudskom dušom, pa tako i međuljudskim odnosima, posebno partnerskim, izdvojio je 3 znaka koja ukazuju da dolazi razvod. Takođe, on istuiče da je pod sledećim okolnostima razvod bolji izbor nego ostajanje u odnosu u kojem se osećamo loše. Ističe da je važno da prepoznamo i prevaziđemo strah od usamljenosti kako bismo donosili racionalnije odluke u ljubavnim odnosima.

Koja 3 znaka prema psihologu Mihailu Labkovskog ukazuju na razvod:

1. Stalno kritikovanje - Ukoliko partner stalno kritikuje, ukazuje na vađe mane, slabosti i loše osobine, i to postaje učestalo, postoji rizik da će vapše samopouzdanje biti poljuljano. To su najčešće direktne primedbe: "Loše kuvaš"; "Ne brineš dovoljno o ​​sebi"; "Ništa ne možeš dobro da uradiš"... Partneri koji konstantno i neosnovano kritikuju, zapravo pokušavaju da uzdignu sebe u odnosu an drugu osobu, a njenu vrednost da smanje. Boravak u ovakvoj vezi loše utiče na mentalnozdravlje i osoba koaj ej stalno kritikovana rizikuje da se povuče u sebe, bude pesimistična i nezadovoljna, sumnja u sebe...

2. Prebacivanje krivice - Ovo je alat kojim se služe mnogi manipulatori. U svakoj situaciji ćžele da vam prebace krivicu, kako za svoje postupke, tako i za situacije koej se nisu dogodile. Osim se najčešće služe kada sami naprave grešku. Tipični primeri:

  • "Nisam razgovarao s tobom ovih dana jer ti..."
  • "Spavam sam jer ti..."
  • "I sam sam vodio decu u školu, jer ti ...."

Kada ovakve optužbe dobijate stalno, dolazi do situacije gde zaista počinjete sebe da krivite i loše se osećate.

3. Manipulacija i ucena - Najosnovniji primer manipulatora je osoba koja se koristi frazom: "Ako me ostaviš, uradiću...". Manipulator u početku obezvređuje, prebacuje krivicu, a kada je sveden pred svršen čin, preti i ucenjuje. Ukoliko se osećate na bilo koji način ugroženo ili uplapšeno, neophodno je da prijavite nasilje.

Razvod sa toksičnom osobom često može biti težak, pun negativnih emoija i bolan. Ukoliko prolazite kroz proces razvoda, potrebna vam je podrška bliskih ljudi, ali i konsultacija sa psihologom ili psihoteraputom koja može pomoći da se izborite sa emocijama u ovoj situaciji.

Izvor: Sensa