Nedostatak samopouzdanja može nepovoljno da utiče na kvalitet života, prilike za rast i razvoj, odnosno na lični, profesionalni i društveni život. Kada imamo pozitivnu percepciju o sebi, to može pomoći u rešavanju životnih prepreka, ali i u osvajanju uspeha i željenih ciljeva.

Samopouzdanje treba da se neguje, razvija, ali i drži u granicama korisnog i realnog. Svojim mislima, rečima i delima značajno možemo da utičemo na samopoštovanje, a evo kojih 5 toksičnih navika ga mogu ugroziti:

1. Gradite zaključke o sadašnjem sebi, vođeni prošlim postupcima, odlukama i greškama. Ukoliko sebe stalno podsećate na promašaje u prošlosti i razmišljate o svojim neuspesima, to vas sprečava da se razvijate. Zadržavanje grešaka iz prošlosti je siguran način da se ugrozi samopoštovanje.

2. Izgradite opšte mišljenje o sebi, vođeno jednom greškom - Na primer, ako zakasnite jednom na sastanak, počinjete sebe da nazivate neodgovornim. Ne očekujte od sebe savršenstvo, uvek i u svemu, već postavite realne ciljeve. Ukoliko se dozvoli neupshe, zapamtite da je to samo jedan stepenik, samo jedna lekcija - on vas ne definiše.

3. Težite (neostvarivom) savršenstvu - Onaj ko očekuje savršenstvo, uglavnom se suoči sa razočaranjem. Ako očekujete nemoguće, uvek ćete biti razočarani. Važno je razmišljati realno i ne gradite prevelika očekivanja o sebi i drugima. Ne stavljajte to breme na sebe, živite u skladu sa tokom života.

4. Dopuštate da negativno nadjača pozitivno - Ukoliko stalno razmišljate negativno, stvarate negativnu atmosferu u sebi i oko sebe. Takođe, moramo da promenimo način razmišljanja kako ne bismo prenaglašavali svoje slabosti, već zapamtili i iskoristili svoje prednosti.

5. Slušate svoj negativni "unutrašnji glas" - Kada sumnjamo u sebe, smišljamo razne negativne priče, krivimo sebe, kritikujemo sebe i tako dalje, ovo su sabotirajuće misli koje vas sprečavaju da se razvijate. Zapamtite da su ove misli samo vaše, i da ih samo vi možete promeniti. Ne prihvatajte sve negativne misli kao istinu, već uvek bolje razmislite - koliko u tome što mislite zaista ima realnosti.

Izvor: Sensa