Kada roditelji previše kritikuju decu tokom vaspitanja i odrastanja, ovo se u velikoj meri može odraziti na ličnost u odraslom dobu. Dok je konstruktivna kritika jedna stvar, visoko kritični roditelj ima pristup koji može dovesti do nivoa emocionalnog zlostavljanja.

Dete najviše želi da ga roditelji prihvate, da bude voljeno, da ispuni očekivanja oca i majke. Deca žele da se osećaju tako da pripadaju porodici i da imaju u njoj određenu ulogu. Međutim, kada roditelj kritikuje dete šta god da radi i uvek mu stavlja do znanja da očekuje više i bolje, to može ostaviti trajne posledice po mentalno zdravlje. U najmanju ruku – može promeniti način na koji gledate na sebe, pa čak i na svet oko sebe.

10 znakova pokazuju da ste odrasli uz roditelje koji su vas kritikovali:

1. Uvek se izvinjavate - Kada odrastete sa previše kritičnim roditeljem, možda će vaš prvi instikt za mnoge situacije u životu biti da se izvinjavate. Čak i ako niste uradili ništa loše, verovatno se toliko dugo izvinjavate za toliko stvari da se čini da je to ono što svi očekuju od vas.

2. Ne verujete sebi - Oni koji su odrasli pod stalnim nadzorom i stalno su bili kritikovani, teško će izgraditi poverenje u sebe. Uvek će vam se u mislima pojaviti sumnja koja govori da nešto niste dovoljno dobro uradili.

3. Izbegavate rizik po svaku cenu - Kada odrastamo, naše samopoštovanje se razvija kroz znanje i iskustvo. Nažalost, deca kritičnih roditelja često imaju u dozu straha da će napraviti pogrešan korak, da nisu sposobni za nešto što nije provereno, i zbog toga ostaju dugo u zoni komfora.

4. Osećate se slomljeno zbog svake greške - Vrlo kritični roditelji prave veliku stvar od najjednostavnijih grešaka. Osećate se kao da vas svaka greška koju napravite definiše na loš način. Zbog toga, čak i najjednostavnija greška na vas ostavljaju utisak kao da ste doživeli veliki neuspeh.

5. Vi ste perfekcionista - Perfekcionizam je posledica vaspitanja od strane previše kritičnih roditelja. Nakon toliko ukora, omalovažavanja i kritikovanja, razvićete mehanizam za suočavanje kako biste pokušali da sve učinite savršenim. Nažalost, ovo vas samo dodatno optrećuje i sprečava da se ostvarite.

6. Stalno imate potrebu da se pravdate ili branite - Kada odrastete pod stalnim nadzorom, to može učiniti da se osećate defanzivno. Imate osećaj da drugi misle loše o vama, ili da će vas optužiti ili kritikovati, čak i kada nema razloga za to.

7. Nikada ne pomislite koliko ste sjajni u nečijim očima - Može biti teško verovati da li se nekome sviđate kada ste se čitavog života osećali bezvredno. Stalno kritikovanje roditelja je kroz proces odrastanja učinilo da se više puta osećate bezvredno. Mnogo smo strožiji prema sebi nego što su ljudi kojima je zaista stalo do nas.

8. Društvene situacije čine vas anksioznim - Imati preterano kritičan unutrašnji glas kao rezultat previše kritičnog roditelja može učiniti društvene situacije izazovnim. Uvek možete sumnjati kako izgledate, kakav utisak ostavljate i osećate se kao da ste uradili nešto pogrešno.

9. Vaš unutrašnji kritičar je okrutan - Dijalog naših roditelja sa nama postaje naš unutrašnji glas. Ako su vaši roditelji bili previše kritični, veliki je rizik da ćete i vi postati samokritična osoba.

10. Imate opsesivne misli - Prekomerno razmišljanje je još jedan nusproizvod stalne kritike tokom odrastanja. Ono što se dešava jeste da tokom odrastanja, usled kritikovanja, stvarate naviku da o svemu razmislite iz milion uglova kako ne biste razočarali svoje roditelje.

Ukoliko ste kao dete često bili kritikovani od strane roditelja i osećate da to utiče na kvalitet vašeg života kao odrasle osobe, potražite savet stručnjaka u vidu psihologa ili psihoteraputa kako biste se oslobodili ovog stanja.

Izvor: Sensa