Mnogi psiholozi smatraju da odnos muškarca sa majkom, tokom odrastanja, a i u odraslom dobu, može značajno da utiče na ostale odnose koje formira, posebno romantične. To je prva osoba sa kojom je imao blisku i povezanu vezu (u većini slučajeva) i u mnogim okolnostima je osoba koja je oblikovala njegove vrednosti i pogled na svet.

Šta možete da saznate o muškarcu na osnovu njegovog odnosa prema majci - obratite pažnju na 6 stvari:

1. Ako potpuno izbegava majku - Da li provodi mnogo vremena izbegavajući majku, ne zato što je zaboravan čovek, već zato što mu ona stvara anksioznost ili uznemirenost? Ne može da postavi granice u tom odnosu; nije baš samouven - plaši se da joj kaže kako se oseća. Ovaj muškarac u partnerskom odnosu može biti pomalo pasivno-agresivan, ali se teško posvećuje odnosima. Posvećenost mu stvara anksioznost, pa ako je odlučio da se izbori sa anksioznošću i ostane sa vama, vaša veza može opstati. Potrebno mu je mnogo da se suoči sa problemima, pa očekujte da će biti potrebni duboki razgovori.

2. Ako mu majka diktira život - Ne može ništa da uradi ili kaže bez "maminog odobrenja", čak i ako ima četrdeset godina. Ovaj čovek može da bude izuzetno brižan, poštuje vas, voli, nežan je, ali problem nastaje što se svaka njegova odluka zasniva na relaciji sa majkom. On je velikodušan duhom i odan, ali na kraju će njegov pogled na vas, vašu vezu i planove uvek oblikovati stav njegove majke.

3. Ako otvoreno mrzi svoju majku - U odnosu sa majkom oseća se razočarano, izneverno, ljuto i preko nekih stvari ne može da pređe. Ovakav odnos sa majkom, odražava se i na romantične veze. Realnost je da se on plaši moći koju bi žena mogla imati nad njim, često prelazi iz jedne veze u drugu i teško ostvaruje stabilnu vezu. Takođe je sklon da pronalazi mane u partnerkama. Ukoliko se oslobodi negativnosti koju nosi sa sobom od detinjstva, može otvoriti srce za novu ljubav.

4. Ako se plaši da će razočarati svoju majku - On je blizak sa svojom mamom, ali ona ne diktira njegov život. Ali, umesto toga, on ima intenzivan strah da će je razočarati, i ima uvek tendenciju da će u nečemu pogrešiti. Njegova majka je osoba koja je od detinjstva sklona kritikovanju, a on u sebi nosi dozu perfekcionizma. Izuzetno mu znači mišljenje majke ili roditelja, čak i kada je u pitanju izbor romantičnog partnera. Stalno se plaši da ne napravi grešku i opterećuje se da sve uradi savršeno.

5. Ako se potpuno drži svoje majke - Ima veliko poštovanje prema ženama i nestrpljiv je da čuje mišljenje svog partnera, ali je takođe nezreo i ne može sam da odluči. On je osoba koja pomaže puno porodici, što je divno, ali takođe ima tendenciju da zapostavi partnerku zbog toga. Kada postavi jasnu ravnotežu i granice, može imati kvalitetan romantičan odnos.

6. Ako mu je majka najbolja prijateljica- Ako je prijatelj sa svojom majkom, a ipak može da postavi zdrave granice u ovom odnosu, reč je o muškarcu koji ima samopouzdanja. On uživa u romantičnim partnerstvima, trudi se da postavi zdravu komunikaciju, poštuje partnerku, brižan je i ne voli da se drugi mešaju u njegov život. U odnosu sa majkom je iskren i prijateljski nastrojen, a kao partner zna da čuva leđa, da se posveti i stvori stabilnu vezu.

Izvor: Sensa