Nije važno da li živite u palati ili skromnoj kolibi. Svi mi, s vremena na vreme, doživljavamo stresan dan. Vaš mozak je osposobljen da reaguje na okidače stresa vašim automatskim instinktom za preživljavanje. Iako ne možete da izbrišete životni stres, možete povratiti svoj unutrašnji mir.

Možda noću nemate kvalitetan san zbog beskrajnog "brbljanja" u vašem mozgu koje izaziva anksioznost. Čak i ako se okružite ljudima i stvarima koje volite, takav nesklad može da izazove negativne promene u mentalnomzdravlju.

Umesto da potiskujete i taložite stres u sebi, kada imate napet dan, isprobajte ovih 15 navika da biste podigli raspoloženje i smirili svoj um:

1. Povratite svoj duševni mir tako što ćete se više smejati

Kada ste poslednji put sedeli i dobro se smejali? Ne postoji ništa kao srdačan smeh koji vam golica dušu i dovodi vas do srećnih suza. Pronađite više prilika za smeh. Gledajte jednu od svojih omiljenih komedija ili podelite smešna sećanja sa prijateljem. Zabava i kikot mogu opustiti vaš mozak i doneti vam trenutnu radost.

2. Povratite svoj duševni mir tako što ćete upravljati svojim stresom

Koje su stvari koje vas opterećuju? Dok je neki stres prirodan kod kuće i na poslu, možete doživeti nepotrebni stres. Prvo morate prepoznati ove stresore da biste smanjili svoju anksioznost i povratili svoj duševni mir.

Možete li da napravite neke promene u načinu života da biste ublažili stres kod kuće? Možda vam odlaganje i loše upravljanje vremenom smeta. Identifikovanje vaših okidača stresa i pronalaženje načina da ih smanjite može vam skinuti teret sa ramena.

3. Plešite, svirajte, slušajte muziku

Kad god se osećate beznadežno pod stresom, pustite neku od svojih omiljenih melodija. Pokrenite svoje telo i plešite iz zabave. Osećaćete se bolje, a muzika može da dotakne vašu kreativnost. Živeti mirnim životom je mnogo bolje nego biti uznemiren sve vreme.

4. Istegnite ili masirajte svoje telo

Stres utiče na vas mentalno i emocionalno i može manifestovati fizička stanja. Kada ste pod stresom i uznemireni, osećate napetost u vratu, leđima i drugim mišićnim grupama. Hronični stres upozorava da uporni stres može dovesti do čestih bolova ili pogoršati stanje koje se ponavlja.

Umirite svoje umorne i bolne mišiće nežnim istezanjem. Svakodnevno vežbanje pilatesa može ojačati vaše mišiće i smiriti vaš um. Takođe možete dobiti masažu da biste smanjili snagu i napetost zglobova.

5. Isključite ili skratite vreme koje provodite pred ekranom

Da se ​​razumemo, veliki deo vašeg sveta zavisi od tehnologije. Vaš pametni telefon, mobilni uređaji, televizori i računari dominiraju vašim svakodnevnim aktivnostima. Nažalost, nisu sve informacije koje mediji upumpaju u vaš um pozitivne.

Jedna od najboljih svakodnevnih navika da povratite svoj duševni mir je da se na neko vreme isključite iz tehnologije, kaže autorka Naomi Šimada u Ted Talk-u. Napravite blokove vremena bez tehnologije tokom obroka i drugih porodičnih aktivnosti. Isključite telefon i mobilne uređaje i ograničite vreme ispred ekrana uveče.

6. Vežbajte zahvalnost uprkos stresnim vremenima

Koji su blagoslovi u vašem životu na kojima ste zahvalni? Razmislite o vođenju liste zahvalnosti i zapišite sve što vam padne na pamet. Odlučite se da svaki dan kažete "hvala".

7. Povratite svoj duševni mir tako što ćete naučiti da opraštate

Lepota praštanja je u tome što koristi i onima koji opraštaju i onima kojima je oprošteno. Gorčina je podmukli otrov koji samo šteti onome ko ga nosi. Opraštanje ne opravdava i ne zaboravlja bol koji su drugi izazvali. Niti to ne znači da morate pustiti tu osobu nazad u svoj život. Opraštanjem čistite dušu.

8. Proširite ljubav prema drugima

Ljubav koju imate prema svojim bližnjima prevazilazi emociju zaljubljenosti. Vi birate da ih volite i dozvolite im da vas vole. Deljenje ljubavi drugima ništa vas ne košta, ali znači sve vama i onima koje volite.

9. Lutajte na otvorenom posle stresnog dana

U prirodi postoji neobjašnjiva udobnost u kojoj možete uživati u bilo koje vreme. Oslobodite se tih stresnih trenutaka šetajući šumom ili parkom u komšiluku. Udahnite svež vazduh i izrazite zahvalnost za drveće, biljke, vodu i mala šumska stvorenja.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Pritisnite ovu tačku na licu i rešite se stresa Instagram/julieciviellopolier