Postavljanje ličnih granica je ključno za održavanje mentalnog blagostanja i ispunjen život. Psihologija podržava ideju da postoje određeni aspekti naših života za koje nikome ne dugujemo objašnjenje. Za 12 stvari apsolutno ne morate da opravdavate drugima, smatraju psiholozi. Evo za šta ne dugujete nikome opravdanje i objašnjenje...

1. Za svoje vrednosti i uverenja

Ostati veran svojim vrednostima i uverenjima je od suštinskog značaja za održavanje snažnog osećaja sebe. Autonomija ili sposobnost donošenja odluka na osnovu vaših principa igra značajnu ulogu u mentalnom blagostanju. Bez obzira na to da li su vaše vrednosti ukorenjene u religiji, politici ili etici, možete ih držati bez osećaja obaveze da ih objašnjavate ili branite drugima.

2. Za svoje životne izbore i odluke

Vi ste arhitekta svog života i vaši izbori treba da budu zasnovani na vašim ciljevima i težnjama. Teorija samoopredeljenja sugeriše da je veća verovatnoća da će pojedinci napredovati kada kontrolišu svoj životni put. Bilo da se radi o karijeri, odnosima ili načinu života, nikome ne dugujete objašnjenje za svoje odluke.

3. Za svoja prošla iskustva i traume

Prošla iskustva i traume su duboko lični i njihov uticaj na mentalno zdravlje može biti značajan. Možete da delite ili čuvate ova iskustva privatno, i nikome ne dugujete objašnjenje za svoju odluku. Bilo da se radi o događajima iz detinjstva ili prošlim vezama, vaša istorija je vaša sopstvena i možete je obraditi na svoj način.

Moda iz 1980 i 1990 koja se vraća.
Shutterstock 

4. Za promenu u modi, stilu ili izgledu

Vaš fizički izgled i telo su samo vaši i nikome ne dugujete objašnjenje kako izgledate ili šta birate da radite sa svojim telom. Autonomija tela i samoprihvatanje su suštinski aspekti mentalnog blagostanja. Oduprite se društvenim pritiscima i očekivanjima i prihvatite svoje jedinstvene fizičke karakteristike, bilo da su vaša težina, odeća ili frizura. Kao što je Franc Kafka rekao: "Ne uređuj sopstvenu dušu prema modi (trendovima).“ Zaista, najlepša šminka žene je strast. Ali kozmetiku i fensi odeću je lakše kupiti. Isti princip važi i za muškarce. Zaboravite kako "oni" žele da izgledate. Stilizujte se kako vi želite.

5. Za "ne" kad treba da kažete "ne"

Često postoji previše stvari za koje smatramo da bi to trebalo da uradimo, u stvarnosti, ne moramo da radimo. Stizanje do tačke u kojoj možemo lako uočiti razliku jeste glavna prekretnica za pozitivan život. Dozvolite sebi da kažete „ne“ bez osećaja krivice.

6. Za svoje veze, intimnu orijentaciju i rodni identitet

Sve emocije su validne i ne morate ih nikome opravdavati. Emocionalna regulacija i briga o sebi su suštinski aspekti održavanja mentalnog zdravlja. Bez obzira na to da li se osećate tužno, ljuto ili srećno, vaše emocionalno stanje je vaše i nikome ne dugujete objašnjenje za svoje misli. Vaša se*sualna orijentacija i rodni identitet su inherentni delovi onoga što jeste, i nikome ne dugujete objašnjenje ili opravdanje za njih. Sve se*sualne orijentacije i rodni identiteti zaslužuju poštovanje. Ne dozvolite strancima da odlučuju šta je najbolje za vaše veze. Njihovo mišljenje nije važno.

7. Za odnos prema finansijama i potrošačkim navikama

Vaša finansijska situacija i navike potrošnje su lične stvari i nikome ne dugujete objašnjenje za svoje odluke. Oduprite se iskušenju da se uporedite sa drugima ili podlegnete osudi. Bilo da se radi o vašim prihodima, troškovima ili dugovima, vaši finansijski izbori su vaši i ne morate ih nikome opravdavati.

8. Za svoje mentalno zdravlje i lečenje

Borba za mentalno zdravlje i lečenje jesu znaci snage, a ne slabosti. Imate lični izbor da otkrijete svoje informacije o mentalnom zdravlju i nikome ne dugujete objašnjenje za svoju odluku. Bez obzira na to da li se bavite anksioznošću ili depresijom ili se bavite terapijom, vaše mentalno zdravlje je vaše i imate pravo na privatnost, piše newtraderu.com.

Depresija posle godišnjeg odmora_674574616
Shutterstock 

9. Za izgovore (ali sebi dugujete još jednu šansu)

Ako zaista želite nešto da uradite, naći ćete način. Ako ne, naći ćete izgovor. Znate da je to istina. Čak i mali napor je beskrajno produktivniji od velikog, impresivnog izgovora. Prestanite da vidite svaku prepreku kao izgovor i počnite da gledate na te prepreke kao na stvaranje puta do onoga što želite da postignete.

10. Za to što ne tražite potvrdu od drugih

Neki ljudi vas nikada neće "ceniti". Ne gubite celu večnost pitajući se zašto. Ne trebaju vam da bi vas potvrdili. Već ste vredni! Svi će vas videti drugačije, i to je sasvim u redu. Negujte one koji vas podižu više i nastavite da radite ono što znate da morate.

11. Za ljubav koju treba da pružite sebi

Da, volite druge, ali ne zaboravite na sebe u tom procesu. Naučite da cenite sebe, što znači: borite se za svoju ljubav, sreću i duševni mir. Recite: "Ja sam previše inteligentna, previše jedinstvena i previše snalažljiva da bi bilo ko mogao da preuzme odgovornost za mene u potpunosti."

12. Za pravo da ostvarite svoje snove

Ne dozvolite drugima da vam prodaju svoj san i kažu da je vaš. Pronađite svoj put i svoj cilj. Slušajte sopstvenu intuiciju. Ako imate san, nemojte samo sedeti. Skupite hrabrost i verujte da možete uspeti.

BONUS VIDEO:

LAJFKOUČ O NESIGURNOSTI U DANAŠNJEM SVETU! Tinejdžeri ne mogu da razvrstaju stvarnost od filtera: OVO JE NJEN SAVET! Kurir televizija

Sensa/Z.A.