Da li ste ikada poželeli da ustanete u šest ujutro i započnete dan trčanjem - ali ste na kraju ustali iz kreveta tek u osam i imali tek nekoliko minuta da se spremite za posao? Ili ste napravili listu obaveznih zadataka za sutradan, ali ste na kraju završili samo trećinu jer ste gubili vreme? Ako je vaš odgovor pozitivan, onda ste iz prve ruke upoznati sa odlaganjem, odugovlačenjem ili sa čuvenom prokrastinacijom.

Odugovlačenje je stanje naše psihe u kojem mozak shvata važnost planiranih zadataka, ali ih namerno ignoriše. Umesto toga, naš um nas tera da radimo lakše stvari ili da se zabavljamo.

Ali uprkos činjenici da je odugovlačenje pošast savremenog društva (posebno imajući u vidu popularnost društvenih mreža), sa njim se lako može izboriti. Mel Robins, psiholog i trener za lični razvoj, podelio je novu metodu "5 sekundi“ koja pomaže da se prevaziđe odugovlačenje.

Poenta je u tome da kad god vam padne na pamet da skrolujete kroz sajt za odeću umesto da pravite godišnji izveštaj, počnite da odbrojavate od pet do jedan. Dakle, u sebi ili glasno kažete "5, 4, 3, 2, 1” i kada dođete do nule, započinjete svoj posao.

Kako radi pravilo 5 sekundi

Mozak prokrastinatora je tako dizajniran da mu je potrebna pauza pre nego što počne da radi nešto važno. Štaviše, što je zadatak preči, teži, goruči, to više onaj koji odugovlači želi da podigne slušalicu i izgubi se na stranici nekog bivšeg drugara iz osnovne škole. Ali kada koristimo metod od 5 sekundi, stvaramo mozgu iluziju da smo mu dali pauzu na koju je navikao. Na kraju, za našu svest nije važno koliko traje odmor, već sama činjenica da odmor postoji.

shutterstock_1111323212.jpg
Shutterstock Pravilo 5 sekundi protiv odugovlačenja

Mel Robins naglašava da odugovlačenje nije specifičnost lenjih ljudi, već samo karakteristika našeg mozga. Međutim, važno je sa njim se izboriti jer može dovesti do:

  • Problema s mentalnim zdravljem, kao što su hronični stres i depresija, koji nastaju zbog činjenice da se osoba oseća neefikasno na poslu/kod kuće.
  • Do grešaka u radu. Prvo, osoba odlaže važan zadatak do poslednjeg trenutka, a zatim ga završava u žurbi, pokušavajući da to uradi pre roka. Naravno, to dovodi do grešaka koje čovek ne bi napravio da ima dovoljno vremena.
  • Sniziti samopoštovanje. Danas, kada mnogi pokazuju svoje uspešne i prosperitetne živote, može biti ponižavajuće osećati se kao neefikasna i nepouzdana osoba. U začaranom krugu dolazi do činova samoomalovažavanja, a to nikako ne vode do rezultata, već samo pojačavaju misao "neću uspeti".

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

Sensa/Z.A.