Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li ima ljubavi bez zaljubljenosti: 9 vrsta ljubavi

Da li smo zaboravili na pravo značenje izraza "ljubav"?

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Koliko god da čitamo o ljubavi, pričamo o njoj, razmišljamo, proživljavamo je ili priželjkujemo... ona je uvek donekle misteriozna, neotkrivena, nedostižna.

Kada želimo da nam se dogodi, kada je čekamo i silno joj se nadamo, ili kada smo zaljubljeni želimo da to osećanje, to stanje, traje zauvek. Da, i to znamo, nijedna ljubav nije ista...

I tu različitost ne čine samo neke nijanse, već komponente. I kao što ih ima parfem, ima ih i ljubav, i upravo od njihovog sklada zavisi i vrsta ljubavi koju osećamo. I tako je kod svih...

13 znakova da je vaš partner emocionalno zrela osoba...

Kada posmatramo i druge parove kako se ponašaju može se primetiti da ljubav ima razne oblike. A nešto više o njenim vrstama, o nužnim „sastojcima" koji je određuju, načinu na koji volimo, govori psihijatar i porodični psihoterapeut dr Zoran Milivojević.

"Danas smo zaboravili na pravo značenje izraza ljubav. Savremena psihologija ljubav izjednačava sa emocionalnim vezivanjem jedne osobe za neku drugu. To znači da je ona snažna emocionalna veza koja je postojana i stabilna tokom vremena.

Prestanak ljubavi je uvek praćen snažnim emocijama, posebno osećanjem tuge koja znači proces emocionalnog razvezivanja. Kada neku osobu zavolimo, ona nam postaje emocionalno važna. U tom smislu ima raznih vrsta ljubavi - prema deci, roditeljima, rođacima, prijateljima i, naravno, prema partneru koga smo izabrali i za koga smo se vezali. A ljubav se može objasniti i ovako:

  • Agape je grčki izraz za ljubav prema drugom čoveku. To je u stvari jedan prijateljski stav koji se pokazuje prema nepoznatom čoveku.
  • Karitas je izraz za ljubav iz milosrđa, dakle ljubav prema ljudima koji su u nekoj nevolji, koji teško žive, koji pate zbog bolesti, hendikepa ili oskudice.* Filia je grčka reč za ljubav i kao takva je obično složenica u različitim kovanicama.
  • Erotska ljubav je ona ljubav koja je dolazila od boga Erosa, a koju bismo mogli danas da izjednačimo sa zaljubljivanjem. Naime Eros je bio predstavljen kao dete sa povezom preko očiju koje je odapinjalo svoje strele na sve strane i tako dovodilo do toga da se pojavljuju sasvim neočekivane i nelogične zaljubljenosti. Danas se erotska ljubav odnosi na onu ljubav u kojoj postoji i komponenta seksualne privlačnosti.

Dr Milivojević komentariše i pojam „ljubav na prvi pogled" i kaže da, iako stalno govorimo o njoj, takva ljubav, zapravo, ne postoji, jer je, u stvari, reč o zaljubljenosti.

A razlikovanje ljubavi od zaljubljenosti, po njemu je veoma važno, naročito danas kada mnogi mladi ljudi biraju svoje partnere samo na osnovu zaljubljivanja.

4 saveta za osetljive duše: zaštita od manipulacija i kontrola svog života...

To je osećanje koje se ubraja u ljubavna, iako je po svojim psihološkim mehanizmima različito od ljubavi. Mnogi ne razlikuju ljubav od zaljubljenosti, jer se oba osećanja doživljavaju na isti način, s tim što je zaljubljenost snažnija.

Mnogi pogrešno misle da je zaljubljenost prva, obavezna faza ljubavi. A iz nje se čak i retko kada rađa u ljubav, ona uglavnom prelazi u veće ili manje razočaranje. Zaljubljivanje je zapravo veoma nepouzdan način da se izabere partner.

Kada bi postojao recept za ljubav, koje bi bile njegove ključne komponente, odnosno osnovni sastojci?

U ljubavnoj vezi moguće je razlikovati nekoliko nužnih sastojaka. Po jednom od modela možemo da razlikujemo tri komponente - bliskost, strast u smislu seksualnosti i privrženost u smislu jake emocionalne povezanosti i pripadanja. I ako uzmemo ove tri komponente možemo klasifikovati ljubavne veze na osnovu toga koja je komponenta najizražajnija, a koja najmanje.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj