KADA IMATE NEGATIVNE MISLI, OVIH 8 LOŠIH STVARI SE DOGAĐA: Izađite iz njihove zamke - živite srećno i bezbrižno!

8 stvari koje se događaju kada imate negativne misli - evo u koje vas zamke uvlače!

Shutterstock

Negativne misli su opterećujuće, one slabe vašu motivaciju, optimizam, pozitivan pogled na život. Sprečavaju vas da iskoristite svoje talente i sposobnosti i ostvarite željene ciljeve. Jednom rečju, negativne misli su jedna od najvećih prepreka na putu do snova.

Glavni problem je u tome što smo toliko navikli na svoje negativno razmišljanje da to ni ne shvatamo niti primećujemo. Važno je da posvetimo veliku pažnju sadržaju naših misli i pažljivo ih pratimo, kao i da slušamo reči koje izgovaramo.

Evo kojih 10 stvari se događa ako se često suočavate sa negativnim mislima:

1. Depresivno raspoloženje - Zbog negativnih misli najčešće ćete biti neraspoloženi i doživljavati negativne emocije. Na primer, od razočarenja, praznine, besa, iritacije do anksioznosti i depresivnog raspoloženja.

2. Smanjena aktivnost - Negativno razmišljanje troši vašu energiju i možete osećati čak i fizičku iscrpljenost. Nedostatak energije može uticati na kvalitet vašeg života, uzrokovati pospanost i negativne promene navika u ishrani.

3. Privlačite više negativnosti - Negativno privlači negativno! Ako se stalno suočavamo sa negativnim mislima, sebi poručujemo da ne možemo promeniti svoj život i privući druge ljude, okolnosti, događaje, raspoloženja itd. Što duže osoba ostane u začaranom krugu svojih negativnih misli, taj krug će duže biti zatvoren.

5. Gubljenje vremena - Ako razmislite, koliko divnih dana, nedelja, meseci ili godina možemo da potrošimo na negativne misli poput samokritike, nedostatak samopouzdanja, uskraćivanje prilika! Život je lep i bogat iskustvom, ne dozvolite da prolazi pored vas! Ne postoji nijedna dobar razlog da vas negativne misli preplave i zarobe!

6. Smanjena sposobnost donošenja odluka i rešavanja problema - Pod uticajem negativnih i pesimističnih misli, otežano pronalazite solucije i rešenja problema. Peismizam otežava pronalaženje pravog odgovora.

8. Povećan nivo stresa - kada ste dugo negativni, možete doživeti simptome stresa kao što su ubrzan rad srca, disanje, visok krvni pritisak, znojenje i stanje prenadraženosti. Negativne misli utiču na mozak, izazivajući istu reakciju kao stres. Hronični stres utiče na fizičko stanje i šteti zdravlju.

Ukoliko već duže vreme imate negativne misli i ne možete d aih otpustite, potražite pomoć stručnjaka koji vam može uz određene alate i terapiju pomoći. Takođe, postoje i razne tehnike za prevazilaženje negativnih i opsesivnih misli. Neke od njih pročitajte OVDE.

Izvor: Sensa