Bez obzira da li ste pod akutnim ili hroničnim stresom, simptomi su isti. Stres može biti uzrokovan najrazličitijim okolnostima, kao što su posao, razvod, smrtni slučajevi, egzistencijalni problemi, bolesti itd. U zavisnosti od vrste stresa, zavisiće i stepen nervoze i intenzitet simptoma.

Upamtite da su neki ljudi po prirodi anksiozniji i skloniji nervozi. Životni izazovi različito pogađaju ljude, ali bez obzira na to, ne treba da se osećate nemoćnima, manje vrednima ili suviše slabima ukoliko primetite da stresne situaciju izuzetno loše deluju na vaše stanje. Potrebno je samo da preduzmete odgovarajuće mere relaksacije i zaštite od svih uzročnika.

5 stvari koje treba da znate ako ste često zabrinuti: evo kako zaustaviti opsesivnu brigu

Evo i osnovnih simptoma koji nastaju kao posledica prekomernog stresa:

1. Anksioznost

Anksioznost je svojstvena svim ljudima u manjoj ili većoj meri, ali ukoliko primetite da ste sve češće napeti, nervozni, uplašeni, moguće je da imate anksiozni poremećaj. U slučaju dužeg trajanja ili intenzivnijih anksioznih epizoda, obratite se nadležnom zvaničnom lekaru kako bi vam preporučio efikasne metode opuštanja.

2. Glavobolja

Neretko je i glavobolja jedna od senzacija koja ukazuje na stres. Ukoliko imate osećaj da vas steže obruč oko glave vršeći pritisak, skoro izvesno je da je u pitanju glavobolja uzrokovana stresom i napetošću. Čist vazduh, šetnja, meditacija, duboko disanje i par kapi ulja mente, mogu trenutno olakšati glavobolju ove vrste.

3. Problemi sa spavanjem

Stresne situacije najrazličitije utiču na stres. Moguće je da imate problem da zaspite, često se budite ili pak ne možete da spavate celu noć usled insomnije. Jedan od mogućih pokazatelja anksioznosti je i spavanje u svakom trenutku kada osetite da ste pod stresom, usled želje da izbegnete napete sitacije. Kombinacijom prirodnihčajeva, fizičke aktivnosti i posete nadležnom lekaru, može poboljšati probleme sa spavanje.

Strah od mišljenja drugih ljudi: ovih 12 signala su jasni znaci da previše brinete

4. Česte prehlade i virusi

Usled prevelikog i dugotrajnog stresa, izazovnih situacija i napetosti koja dugo traje, osobama opada imunitet. Samim tim je izraženija podložnost virusima i prehladama. Česte prehlade, upale, podložnost virusima itd. siguran su pokazatelj slabog imuniteta koji opada usled hronične izloženosti stresu. Proces jačanja treba da se odnosi na jačanje imuniteta i smanjivanje stresnih situacija, koliko je to moguće.

5. Smanjen libido

Zdravlje se očitava i u normalnom libidu i redovnim seksualnim odnosima. Način na koji stres pogađa libido su brojni. Možete se osećati suviše umornima za seksualne odnose, a možete osećati i smanjenu seksualnu želju (što stvara dodatni stres u partnerskim odnosima). Oslobađanje od uzročnika stresa, razgovor sa partnerom, nadležnim lekarom i fizička aktivnost mogu pomoći kod problema sa libidom.

Izvor: Lovesensa