Negativne misli dešavaju se svakome od nas, samo ih ljudi različito percipiraju, obrađuju i postavljaju se prema njima. Sigurno vam se dogodilo da idete ka svom cilju, a onda se odjednom u glavi pojavi misao: "Šta ako napravim veliku grešku?". Ukoliko jednu ovakvu misao ne zaustavite, sledi čitav niz opsesivnih negativnih misli koje je teško kontrolisati:

"Šta ako se osramotim?"; "Ja ovo neću znati."; "Bolje je da odustanem"; "Sigurno će se nešto zakomplikovati." itd.

Posledice negativnih misli mogu biti štetne po kvalitet života - "Opsednutost negativnim mislima može postati toliki fokus da može biti teško baviti se onim što se dešava u životu", ističe klinički psiholog dr Kristin Naragon-Gaini, vanredni profesor psihologije na Odseku za psihologiju Univerziteta u Bafalu. Negativne misli mogu uticati na naše odnose, poslovne zadatke, ambicije, mogu ugroziti naš put ka željenom uspehu i doneti nezadovoljstvo.

Postoje razne tehnike za odbacivanje negativnih misli. Važno je da ne budete previše samokritični, da se ne fokusirate previše na ovu misao i ne analizirate je i da sačuvate smirenost i osvestite da je to samo misao - vi birate da li će postati stvarnost.

Kada se pojave negativne misli, isprobajte sledeću najjednostavniju tehniku. Zamislite bukvalno znak stop. Kada se pojavi negativna misao, vizualizujte stop i zamislite kako ta misao u njega udara. "Ova vrsta vizualizacije – doslovnog skretanja – može pomoći da skrenete pažnju sa negativnih misli", kaže dr Brener. Takođe možete pokušati da se ometate - slušajte muziku, idite u šetnju, zamislite pozitivnu uspomenu, pozovite prijatelja.

u susretu sa negativnim mislima možete u svojoj glavi zamisliti i veliko crveno dugme na kojem piše STOP. Vizualizujte kako ga jako stiskate šakom i negativna misao nestaje. ovo će vam pomoći da skrenete pažnju i nastavite dalje bez strahova, strepnji i pesimizma.

Izvor: Sensa