Kosmička jaja sa posebnom šarom poput neba punog zvezda i specifičnom bojom koja se ne može kupiti - tajna je u prirodnom farbanju jaja čajom od hibiskusa.Ovo je izuzetno brz i lak način za ukrašavanje jaja, a dobićete neobičnu, originalnu i intezivnu boju, tako čarobnu da će vaša uskršnja korpa i trpeza blistati.

Postoje razni načini farbanja jaja na prirodni način. Na primer, ljubičasta boja se dobija kuvanjem ljubičastog  kupusa, dobro poznata lukovina daje braon-bordo nijansu, dok je kurkuma neprevaziđena kada je reč o pastelno žutoj boji. Važno je da kod prirodnog načina farbanja jaja koristite bela jaja, kako bi se boja bolje primila.

Za farbanje jaja sa hibiskusom potrebno vam je:

  • 10 belih jaja
  • 80g aja od hibiskusa
  • 1 kašika soli
  • 800 ml vode (400 ml u svakoj posudi)
  • ulje
  • crvena gel boja za jaja (opciono)

Priprema:

Ubacite u šerpu vodu jaja i so, pa skuvajte jaja na klasičan način. Podelite u dve posude hibiskus, u svkoj po 40 g, pa u svaku sipajte po 400ml vode i po 50 ml alkoholnog sirćeta. Ostavite da odstoji par minuta, pa ubacite u svaku po 5 jaja.

Ostavite jaja da odstoje u boji najmanje 3 sata, Kašikom polako vadite jaja i ređajte na ubrus, dobićete intezivnu boju i šaru koja podseća na efekat mermera. Ostavite jaja da se skroz osuše, pa ukoliko želite, možete ih dodatno ulepšati dodavanjem gel boje. Stavite kesicu sa gel bojom u toplu vodu da se zagreje, pa nekoliko kapi sipajte na rukavicu, a zatim utrljajte boju na jaje. Dve boje će se savršeno uklopiti i dobićete predivnu šaru koju možemo nazvati "kosmička" jaja. Kada se jaja skroz osuše, premažite ih uljem da se sijaju.

U video snimku ispod pobledajte detaljan postupak!

Izvor: Sensa