Feng šui filozofija uređenja prostora naglašava da je  energija u domu izuzetno važna, a ukoliko osećate da postoje negativne vibracije - vreme je da promenite neke stvari. Energija u domu može uticati na odnose članova porodice, partnera, novac, karijeru, razvoj, prosperitet, zdravlje...

Kada primetite da je energetsko okruženje negativno, onda je potrebno da napravite određene promene kako bi ki energija mogla slobodno da teče. U ovakvim situacijama feng šui stručnjaci najpre počinju sa premeštanjem nameštaja. Zašto je preuređivanje nameštaja toliko važno?

Činjenica je da kreativna i snažna Ki energija neprestano ulazi u naš stan ili kuću iz spoljašnjeg sveta. Feng šui stručnjaci primećuju da ova energija zahteva stalno ažuriranje u kući. Ako u se u domu dugo nešto nije menjalo, tokovi kreativne energije počinju da slabe. U slobodnom prostoru, oni i dalje zadržavaju svoju snagu, ali u uglovima gde dugo nije bilo sunčeve svetlosti, ona počinje da ustupa mesto tamnoj energiji Sha. Na ovaj način može nastati negativna energija u domu koja loše utiče na kvalitet života.

S obzirom na to da se negativna energija akumulira na onim mestima gde ne prodire sunčeva svetlost ili svetlost veštačkog osvetljenja, važno je da oslobodite ove oblasti tokom preuređenja nameštaja. Naravno, ako nema dovoljno prostora, dovoljno je samo malo pomeriti nameštaj ili napraviti izmene u pogledu kačenja ogledala u čijem odrazu se ogleda drugačihaja refleksija.

Ako imate puno nameštaja koji stoji tačno na sredini sobe, ovo je jedna od najčešćih greški. Činjenica je da se Ki energija kreće od prozora do ulaznih vrata, i to najkraćim putem. Ako nešto stoji u pravoj liniji između prozora i vrata, to morate da sklonite. Pravilno rasporedite nameštaj tako da pozitivna energija slobodno cirkuliše kroz vaš dom. Ovo je veoma važno, pa ako imate preopterećen centralni deo prostorije, morate da rešite ovaj problem.

Najpovoljnije je da raspored nameštaja u domu menjate jednom godišnje. Ako imate želju za promenom, to možete raditi i češće - na svakih pet do šest meseci. Takođe je korisno to učiniti u spavaćoj sobi, posebno u onim trenucima kada osetite da se između vas i vaše srodne duše stvaraju barijere.

Ne zaboravite da je pored preuređenja nameštaja važno je i energetski čišćenje. Najvažnije je da u domu nema nereda, da prostor nije neuredan ui zapušten. Kuća treba da bude čista i uredna - tada se aktiviraju sve moguće zone: porodica, novac, zdravlje i tako dalje.

Izvor: Sensa