To što ste došli u neke godine nikako ne treba da znači da treba da izgledate ”zarozano” ili manje privlačno i trendy. Koliko puta ste imali priliku da čujete kako vaš outfit nije “primeren” godinama u kojima se nalazite i kako žene u menopuauzi često proživljavaju svoju drugu mladost izgledajući “neprimereno” svojoj dobi.

Menopauza je specifično i veoma bitno poglavlje koje sa sobom nosi čitav niz promena u organizmu jedne žene, pa tako i sam pristup oblačenju treba da bude poseban. U 50-im možete da nosite apsolutno sve što ste nosili u bilo kojem drugom dobu, sve ono u čemu se osećate prijatno, udobno i što čini da ste u skladu sa sobom. Nametanje bilo kakvog kodeksa takozvanog prikladnog i neprikladnog oblačenja odmah odbacite i ostavite iza sebe. Imajući u vidu iskustvo koje svaka žena poseduje u tim godinama lakše nego ikada pre prepoznaće kratkotrajne trendove, nekvalitet i nedostatak stila.

Menopauza je period kada žene prolaze kroz brojne fizičke promene i možda će biti neophodno da donekle usklade garderobu sa novim potrebama svog tela. Iako se prirodni materijali uvek preporučuju to posebno važi za ovaj period. 

Basic: birajte basic komade koji se mogu kombinovati na više načina kako biste bili savršeni u svakoj prilici. Prefinjena jednostavnost: birajte komade čistih linija sa manje ukrasa. Uparite ih sa nekoliko trendy stvari i dopunite svojim omiljenim komadima nakita.

Udobnost: prostor ostavljamo i holističkom pristupu kada je u pitanju proizvodnja odeće koja pružaju eleganciju i komfor kao i dugotrajnost odeće što je složićete se jako bitna stavka u samom odevanju žena u menopauzi.

Prirodni materijali: slojevito oblačenje i materijali koji su sasvim prirodni trebalo bi da zauzimaju većinu prostora u vašem garderoberu.

Poslovno odelo: za žene koje i posle 50 godina još uvek rade u kancelariji odelo je neophodna stvar - pantalone i suknja sa zanimljivim sakoom u klasičnom stilu. Dobar izbor je suknja do kolena. Kada su boje u pitanju preporučuju se neutralne ili tamnije boje.

Haljine: svaka žena trebalo bi da poseduje haljinu za dnevne i večernje prilike, bez obzira na godine. Birajte haljine koje će naglasiti vašu ženstvenost, a ujedno prikrite promene na telu koje vam možda nisu prijatne u ovom razdoblju.

Košulje: dajte prednost kvalitetnim materijalima kada su košulje u pitanju – gusto tkani materijali su dobar izbor. Možete ih kombinovati sa prslucima.

Farmerke: nemojte se odricati dobrog džinsa i ako ste prošli petu deceniju. Birajte model koji izdužuju vašu figuru i smanjuje obim kukova. Kada je boja u pitanju birajte tamno plavu ili crnu.Možete ih nositi u šetnju, na piknik ili na poslovni sastanak.

Cipele: umesto štikli možete izabrati udobne cipele sa malom stabilnom petom. Pronađite elegantne čizme, patike ili mokasine sa što manje detalja.

Džemper: u garderoberu 50-godišnjakinja moraju biti najmanje dva džempera u tamnijoj i svetlijoj boji. Možete ih kombinovati sa bluzom ili belom košuljom i uvek izgledati šik!

Ne plašite se da eksperimentišete jer vašim godinama je dozvoljena i ekstravagancija što će dodatno pojačati vase samopouzdanje - samo bez preterivanja!

Izvor: Sensa/ Maja Mijatović, modni stilista i vlasnica brenda Stars Fashion, (Instagram profil: stars3371)