Zima uskoro stiže, što znači da je potrebno da uradimo i očistimo određene stavri u domukako bismo ga pretvorili u topli kutak za ušuškavanje tokom hladnih zimskih dana. Da bi se vaš dom osećao čisto i udobno, vreme je da navučete rukavice za čišćenje i odradite određene zadatke.

Od brisanja prašine sa tepiha do dubinskog čišćenja zavesa, dobra rutina zimskog čišćenja je neophodna. Evo kojih 11 stvari treba da uradite/očistite u kući pre zime:

1. Očistite radijatore
Iako mnogi od nas imaju uključeno grejanje da bi se zagrejali, od vitalnog je značaja da svoje radijatore temeljno očistite kako biste uklonili svu skrivenu prašinu. Čišćenje vaših radijatora je takođe važno kako bi se omogućilo da toplota pravilno cirkuliše. Da li ste pretpostavili da prašina zarobljena u radijatoru može smanjiti snagu grejanja do 30 procenata? Zgodan trik je da koristite vlažnu krpu i neko sredstvo za čišćenje na bazi sirćeta da obrišete radijator. Posle toga, obavezno ga osušite i uživajte u toplom, udobnom domu.

2. Orman
Lako je akumulirati mnogo stvari tokom godine i velike su šanse da postoji pristojna količina stvari koje vam više nisu potrebne, a koje zstvaraju nered i skupljaju prašinu. Dakle, započnite svoj zimski režim čišćenja nemilosrdnim čišćenjem. Odvojite tri različite kutije ili torbe da biste organizovali odeću koje ćete bacati u smeće, pokloniti i planirati da prodate. Podesite tajmer na pola sata ili čak 15 minuta, i bićete iznenađeni koliko toga možete da se oslobodite u malim vremenskim intervalima.

3. Ne zaboravite prozore
Mrlje i pruge se lako mogu videti na prozorima, posebno kada sija zimska sunčeva svetlost. Očistite ih dobro vlažnom krpom. Prvo očistite okvir, uklanjajući paučinu ili prašinu. Zatim očistite prozor (možete koristiti sredstvo za sjaj stakla bez mrlja). Osušite sve kuhinjskom krpom kako biste izbegli mrlje od vode.

4. Proverite svoj kamin/šporet/peć
Ne postoji ništa bolje od kamina koji pucketa da zagreje sobu tokom hladnog zimskog dana, ali važno je da prvo proverite mere bezbednosti. Tokom letnjih meseci, prljavština (a ponekad i radoznale životinje) se mogu sakriti u dimnjacima, pa ih dobro očistite pre paljenja.

5. Skinite prašinu sa svojih tepiha
Ako se ne čiste redovno, u tepisima može biti prašina, prljavština, bakterije i dlake kućnih ljubimaca. Da biste zaista mogli da uživate u toplom i mekom osećaju pod nogama zimi, obavezno dobro očistite svoje tepihe. Veće tepihe ili prostirke treba protresti na otvorenom preko ograde najmanje dva do četiri puta godišnje.

6. Očistite zavese i roletne
Iako nisu nužno vidljive, zavese zadržavaju sve, od polena do saobraćajnih isparenja. Trebalo bi da pokušate da čistite zavese najmanje dva puta godišnje u mašini za pranje veša. Okačite zavese kada su još mokre. Na ovaj način se ne gužvaju.

7. Pazite na skrivene klice
Od daljinskih upravljača do ručki na vratima i laptopa, ne zaboravite da očistite područja u kojima se potencijalno nalaze bakterije. Često mesta na kojima zaboravimo da očistimo, dugotrajni virusi mogu da prežive nekoliko nedelja na takvim objektima. Koristite dezinfekciono sredstvo ili rastvor za čišćenje na bazi sirćeta da biste ih održali čistima.

8. Operite ćebad i jastuke
Volite da se opustite uz meko ćebe? Ne zaboravite da ih i operete! Samo ih stavite u mašinu za veš. Uvek perite jorgane i jastuke odvojeno na 40 do 60 stepeni Celzijusa, u zavisnosti od proizvoda. Dodatni savet: dodajte tenisku lopticu kako biste bili sigurni da se perje ne lepi.

9. Podovi
Od pločica u hodniku do laminata, dubinsko čišćenje podova će ukloniti prljavštinu, prljavštinu i tragove ogrebotina koje se vremenom nakupljaju. Prvo, usisajte,a zatim koristite krpu ili parni čistač da uklonite sve skrivene tragove. Obavezno proverite šta je pogodno za vaš pod, jer neka sredstva mogu oštetiti neki drveni pod.

10. Očistite frižider
Počnite tako što ćete svu hranu iz frižidera isprazniti. Zatim operite i isperite fioke, vrata i police frižidera mlakom vodom sa sapunom. Ne zaboravite na podnožje vašeg frižidera, koje može postati plodno tlo za nakupljanje mrvica i ostataka. Pošto je sve iz vašeg frižidera, savršeno je vreme da preberete sve tegle, sosove i hranu koja vam više nije potrebna. Pogledajte šta se može baciti, a šta možete koristiti.

Kada očistite unutrašnjost, vratite predmete na odgovarajući način. Stručnjaci preporučuju da čistimo frižider četiri puta godišnje. Savet: očistite ga pre nego što odete u nabavku i napunite ga namirnicama.

11. Dajte svojim ogledalima malo ljubavi
Želite da vaša ogledala blistaju? Iako postoji mnogo dobrih sredstava za čišćenje stakla za kupovinu, možete napraviti sopstveni sprej bez mrlja koristeći limunov sok ili sirće. Jednostavno pomešajte željeni sastojak sa vodom u bočici sa raspršivačem, prskajte na ogledalo i obrišite krpom od mikrovlakana. Imaćete svetlucava ogledala za kratko vreme!

(Sensa)

BONUS VIDEO: