Sobne biljke će dodati život svakom enterijeru. A neke od njih, posebno su korisne za telo, tačnije podižu raspoloženje i popravljaju mentalno stanje, piše Rambler.

1. Sanseverija – "svekrvin jezik"

Biljka, poznatija kao "svekrvin jezik", uspeva čak i pri slabom osvetljenju i pročišćava vazduh u zatvorenom prostoru. Prema studiji Univerziteta Harvard, sansevieria je jedna od najproduktivnijih zatvorenih biljaka u smislu proizvodnje kiseonika. Može pomoći da lakše dišete, jer od njih vazduh postaje čistiji i da bolje spavate. Sve ovo smanjuje količinu stresa u životu.

2. Spatifilum – "ženska sreća"

Čini se da se ova biljka ne zove uzalud "ženska sreća". Naučnici veruju da razmišljanje o biljkama sa velikim listovima, kao što je spatifilum, daje mir i poboljšava raspoloženje, pomaže da se razmišlja pozitivno. Istraživanja, nisu u stanju da dokažu da ovaj cvet poboljšava energiju u kući, ali se pouzdano zna da efikasno uklanja toluen i ksilen iz vazduha, čije dejstvo može izazvati stres.

3. Lavanda

Da li patite od stalnih previranja i stresa? Često uživajte u mirisu lavande, jer studija Iranskog centra za neuronauku ukazuje na složene efekte prijatnog mirisa ove biljke. Naučnici veruju da stabilizuje raspoloženje, ima antikonvulzivna, analgetička i neuroprotektivna svojstva.

4. Hrizantema

Studija iz 2019. sa Univerziteta Nagasaki tvrdi da udisanje mirisa cveća hrizanteme može pomoći u poboljšanju raspoloženja. To je zbog specifičnog aromatičnog jedinjenja koje se takođe nalazi u listovima eukaliptusa. Takođe je dokazano da poboljšava kratkoročno pamćenje.

5. Jasmin

Intenzivna aroma jasmina takođe ima terapeutska svojstva. U članku objavljenom u Solari Mental Health navodi se da udisanje arome cvetova ove biljke ublažava agresiju, okrepljuje, može sniziti krvni pritisak i ublažiti umor. Uzgajajte jasmin na prozorskoj dasci kako biste sprečili napadepanike, depresiju i nesanicu.

6. Nana

Studija objavljena u The International Journal of Neuroscience tvrdi da udisanje i konzumacija listova mente dovodi do značajnog poboljšanja pamćenja. Dakle, ako se često žalite na zaborav, umor i smanjenu budnost, vreme je da ovu korisnu biljku nabavite u svom domu.

7. Aloja

Autori studije koju je sprovela Škola tradicionalne medicine u Teheranu zaključili su da ekstrakt aloe vere može podstaći dubok san, što zauzvrat može značajno smanjiti nivo stresa i anksioznosti.

Saznajte više o IZBEGAVAJTE OVIH 5 MESTA ZA VODU U KUĆI: Čak i zaboravljena sa vodom i akvarijum mogu da privuku oskudicu i nevolje

BONUS VIDEO:

Koje biljke savršeno uspevaju na istočnom prozoru u domu TikTok/vetterplantco

Sensa/L.S.