Način na koji razmišljamo o sebi, drugima i o svetu, najvećim delom stvoren je kroz reči i razgovor. Međutim, ukoliko nađemo vreme za mounu (tišinu) možemo otkriti jedan bogatiji, ispunjeniji svet…

Na sanskritu reč mouna (grubo prevedena) znači "tišina". U svom najosnovnijem značenju može se praktikovati kao ćutnja. Mouna se često uvodi tokom joga retreat prakse kao određeni period u toku dana za ćutanje i, na naprednim nivoima, kao višednevna ćutnja.

Mnogima je sama ideja ćutanja, čak i na samo nekoliko sati, zastrašujuća: u umu odzvanjaju pitanja poput "Ali kako ću komunicirati?" i "Kako ću ja bez razgovora?"

U stvarnosti, veliki deo onoga kako mislimo o sebi, drugima i svetu, stvaramo kroz komunikaciju. Razgovor o i u vezi proživljenog, formiranje mišljenja i slaganje drugih sa nama ili ne, stvara izražen osećaj identiteta i na taj način odražava koncept zasnovan na našem umu o tome kako mi sebe doživljavamo. Potom naši umovi stvaraju misli kojima se taj impuls širi…. i pre nego što smo i razmislili, mišljenje o tome ko smo diktiraju naše misli i naši razgovori sa drugima. A mi smo se u njemu u potpunosti izgubili.

Praktikovanje Hatha joge priprema nas da zakoračimo u ovaj prostor tišine putem asana (joga položaja) tako što telo održava u formi i zdravo bez neprijatnosti i bola da odvuku pažnju uma, i putem Pranayama balansira se protok energije kroz telo, koji će na kraju stvoriti tišinu u telu i umu, i uvesti nas u stanje Pratyahara (povlačenje svih čula). Ovo je mesto odakle mouna započinje svoju magiju.

PageBreak

Da li je ćutanje lekovito: šta je MOUNA i kako može da promeni život
Foto: Shutterstock sta-je-mouna-i-kako-moze-da-promeni-zivot-ova-tehnika-cutanja-je-blagoslov-za-dusu2

Kroz mounu počinjemo svesno da čujemo

Mouna nam pruža priliku da samo posmatramo, da opažamo aktivnostuma bez uplitanja u njegove ludorije. Kada samo opažamo, bez uplitanja u naše misli i kako one aktiviraju naše emocije i upravljaju našim ponašanjem, konačno se ego um umiruje i nešto drugo i dragocenije nastaje.

Nakon što su se misli umirile, iz dubine mira i tišine uzdiže se naprasna svesnost. Svesnost je ta koja nam otkriva samu prirodu "živopisnosti" u svemu.

Naša pažnja je privučena, i počinjemo da uočavamo kako stvaralačka poruka Života izbija iz svega na svetu. To je toliko preterano i nekontrolisano lepo zato što ista ta stvaralačka poruka buja i u nama samima.

To je taj prostor spoznaje iz kojeg iskonsko stvaralaštvo nastaje. Sve što je u postojanju nosi životnu poruku o ljubavi i življenju na svaki mogući način i u svakom obliku koji postoje. Kad smo u mogućnosti da kroz mounu pretočimo deo našeg misaono zasnovanog identiteta i da se umirimo udobno u tom znanju, tada se otkriva svet koji je mnogo ispunjeniji i bogatiji nego što to naši umovi mogu da pojme.

Ceo naš svet diše u tom ritmu i igra na ovu izuzetnu melodiju, izvodeći zajedničku veliku simfoniju sveobuhvatnog života.

Tek kroz mounu mi počinjemo da čujemo, slušajući mnogo dalje nego što naše uši mogu da registruju. To počinje kroz spolja primetnu praksu ćutanja, da bi na kraju preraslo u duboko unutrašnjeslušanje kroz koje možemo da čujemo zov ove simfonije, tu poruku Univerzuma, čija nas svaka nota vodi nazad kući.
-Trejsi Kuk

Izvor: Joga portal