Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbacite otrove iz creva i sprečite nadimanje: 3 joga vežbe za bolje varenje i zdrav stomak

3 najbolje joga asane za bolje varenje, brži metabolizam i zdrava creva!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Skoro 80 odsto imunig sistema zavisi od funkcionisanja creva, zato je zdravlje digestivnog sistema presudno za optimalno zdravlje celog organizma, piše Lovesensa.

Zdrav način ishrane i izbacivanje loših navika svakkao je dobar početak da sačuvate i poboljšate zdravlje creva i stomaka, ali jedna drevna tehnika vam može pomoći da vaš sistem organa za varenje savršeno funkcioniše - JOGA.

Postoje određene joga asanae (poze) koje podstiču detoksikacijucreva, pozitivno utiču na varenje, smanjuju nadutost i regulišu metabolizam.

Predlažemo vam 3 jednostavne i efektne joga asane za bolje varenje i zdrava creva:

1. Parivrtta Anjaneyasana (polumesec sa uvrtanjem u stranu)

Ova asana poboljšava varenje i čuva zdravlje creva. Kada izvodite ovui pozu, vi "masirate" unutrašnje organe i na taj način ih podstičete da izbace toksine iz tela. Takođe, ublažavaju se neprijatni simnptomi poput nadimanja i stimuliše se funkcionisanje creva.

Parivrtta Anjaneyasana se izvodi tako što spojimo dlanove ispred grudnog koša i lagano se uvrćemo u levu stranu, tako da laktovi dođu sa spoljne strane leve butine. Kada osetimo stabilnost pogled ide ka gore preko levog ramena. Pažnja je na prijatnom uvrtanju stomaka i kičmenog stuba. Duboko dišemo u položaju, dug izdah.

izbacite-otrove-iz-creva-i-sprecite-nadimanje-3-joga-vezbe-za-bolje-varenje-i-zdrav-stomak
Izvor: Foto: Shutterstock

2. Dhanurasana (položaj luka)

Položaj luka je savršen način da podstaknete rad creva tako što blagim pritiskom na stomak stimulišete normalno funkcionisanje sistema organa za varenje. U ovom položaju možete blago da se klatite napred i nazad i tako podstaknete cirkulaciju krvi koja čisti organ ei pomaže da izbacite toksine iz creva.

Dhanurasana se izvodi tako što ležite na stomaku, brada je na prostirci, a ruke su pored tela. Savijte kolena i privlačite pete što je moguće bliže sedalnim mišićima. Uhvatite rukama skočne zglobove i držite noge. Noge ne treba da budu raširene više od širine kukova.

Podignite gornji trup i glavu sa poda, a vrhovi ramena treba da budu okrenuti prema dole. Ostanite u položaju oko 30 sekundi i pokušajte da se ljuljate napred-nazad ili levo-desno. Izbegavajte položaj ukoliko imate ozbiljne povrede leđa ili vrata.

izbacite-otrove-iz-creva-i-sprecite-nadimanje-3-joga-vezbe-za-bolje-varenje-i-zdrav-stomak3
Izvor: Foto: Shutterstock

3. Surya namaskar (pozdrav Suncu)

Treća čakra manipura povezana je sa zdravljem creva i degestivnim sistemom. Prema hinduističkoj teoriji, varenje se stvara proizvodnjom toplote, a hrana se sagoreva kako bi se stvorila energija. Jedan od najboljih načina da se proizvede toplota u telu je izvođenje pozdrava Suncu. Ovaj položaj se uglavnom radi na početku joga treninga kako biste zagrejali telo pre nego što stupite u složenije položaje. On ne samo da stvara toplotu potrebnu za varenje, već podstiče detoksikaciju procesom udisanja i izdisaja, koji oksigeniše krv i eliminiše ugljen dioksid i druge toksične gasove.

U početnom stavu staviti ruke u molitvenu pozu. Stopala čvrsto ukopati u prostirku i ispružiti kolena. Zategnuti karlicu i uvući stomak. Kičmu držati potpuno pravu i izvlačiti se glavom nagore. Udahnuti i uraditi jedan kratak, oštar Kapalabati izdah. Podići ruke iznad glave, otvoriti grudni koš, zabaciti ramena i lopatice nadole i blago se izviti unazad. Udahnuti i uraditi jedan kratak, oštar Kapalabati izdah. Saviti se u pretklon, iz kukova, pravih leđa i opustiti gornji deo tela, približiti glavu kolenima i spustiti ruke pored stopala. Noge i kolena držati ispružene. Udahnuti i uraditi jedan kratak, oštar Kapalabati izdah.

Desnom nogom napraviti veliki iskorak unazad, prebaciti težište napred, ispraviti leđa, otvoriti grudni koš i podići glavu gore. Desno koleno spustiti na pod ili držati potpuno ispruženo. Udahnuti i uraditi jedan kratak, oštar Kapalabati izdah. Vratiti i levu nogu nazad i uraditi pozu planine. Osloniti se na obe šake i istegnuti leđa unazad, podižući sedalni deo ka plafonu. Glavu opustiti između ruku. Grudima se otvarati ka kolenima. Ispravljati noge i polako spuštati pete dole. Udahnuti i uraditi jedan kratak, oštar Kapalabati izdah. Spustiti kolena, grudi i bradu na prostirku. Oslanjati se na šake koje su usko uz telo, dok su laktovi uvučeni ka unutra. Karlica ostaje izdignuta u pozi poluskleka. Udahnuti i uraditi jedan kratak, oštar Kapalabati izdah.

Spustiti karlicu i kukove. Glavom i gornjim delom leđa izvijati se unazad u pozu kobre. Ramena povlačiti unazad nadole i otvoriti grudni koš. Laktovi su uz telo. Udahnuti i uraditi jedan kratak, oštar Kapalabati izdah. Vratiti se u pozu planine. Osloniti se na obe šake i istegnuti leđa unazad, podižući sedalni deo ka plafonu. Glavu opustiti između ruku. Grudima se otvarati ka kolenima. Ispravljati noge i polako spuštati pete dole. Udahnuti i uraditi jedan kratak, oštar Kapalabati izdah. Iskoračiti desnom nogom unapred, spustiti desno stopalo između ruku. Prebaciti težište napred, ispraviti leđa, otvoriti grudni koš i podići glavu gore. Levo koleno spustiti na pod ili držati potpuno ispruženo. Udahnuti i uraditi jedan kratak, oštar Kapalabati izdah.

Privući i levu nogu napred, spojiti stopala, ispraviti noge i preći u pretklon. Opustiti gornji deo tela i glavu ka kolenima. Ruke slobodno padaju pored stopala. Udahnuti i uraditi jedan kratak, oštar Kapalabati izdah. U pretklonu čvrsto stegnuti stomačne mišiće i pravih leđa i ruku se polako podizati. Potpuno se ispraviti i blago istegnuti unazad, kao u pozi dva. Otvoriti grudni koš, zabaciti ramena i lopatice nadole. Udahnuti i uraditi jedan kratak, oštar Kapalabati izdah. Vratiti ruke u molitvenu pozu. Zategnuti karlicu i uvući stomak. Kičmu držati potpuno pravu. Udahnuti i uraditi jedan kratak, oštar Kapalabati izdah.

izbacite-otrove-iz-creva-i-sprecite-nadimanje-3-joga-vezbe-za-bolje-varenje-i-zdrav-stomak4
Izvor: Foto: Shutterstock

Izvor: Lovesensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj