Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 najboljih mudri za isceljenje celog tela: položaj šake koji leči, smanjuje bolove i čuva zdravlje

6 mudri koje sprečavaju oboljenja - imaju neverovatno lekovto dejstvo!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mudra na sanskritu znači "pečat" ili "pokret", a u jogi mudre predstavljaju ritualne ili simbolične pokrete ruku koji se takođe praktikuju u hinduizmu i budizmu, piše Lovesensa. Praktikuje se prstima i šakama, a takođe mogu biti uključena i ramena, laktovi, zglobovi, pa čak i celo telo.

Praktikovanje mudri pomaže da upravljate energijom u telu i umu. Veruje se da mudre imaju isceljujuće dejstvo i da mogu kanalisati energiju u našem telu i smanjiti rizik od različitih oboljenja ako se redovno poraktikuju.

Mudre možete praktikovati dok većbate jogu ili meditirate, ili prilikom vežbi disanja kako bi se povećao protok prane ili životne snage u vašem telu.

Redovno praktikovanje mudri može učiniti da se osećate srećnije, zdravije i da uravnotežite duhovnu, emocionalnu i fizičku energiju. Takođe, mogu ojačati vezu uma i tela, ublažiti bolove, podstaći endorfine, poboljšati raspoloženje i vitalnost.

Prema jogi, svaki prst u našoj ruci predstavlja jedan od pet elemenata prirode:

Palac predstavlja vatru
Kažiprst predstavlja vazduh
Srednji prst predstavlja prostor
Domali prst predstavlja zemlju
Mali prst predstavlja vodu

Joga mudre mogu nam značajno pomoći da stvorimo ravnotežu između različitih elemenata u nama.

Evo 5 korisnih joga mudri koje vam mogu pomoći da izlečite određene tegobe i vodite zdraviji život:

1. Gyana Mudra

Iako možete praktikovati ovu mudru u bilo koje vreme dok vežbate jogu ili meditirate, najbolje je izvesti je pre izlaska Sunca. Počnite sa praktikovanjem od 5 minuta dnevno, a zatim povećajte do 15 minuta po tri puta svakog dana.

Gyana Mudra pomaže u smanjenju stresa, smanjuje rizik od anksioznosti i depresije, oslobađa se ljutnje, smanjuje glavobolju i nesanicu. Pomaže u poboljšanju pamćenja i koncentracije. Ova mudra se vekovima praktikuje u svrhu duhovnog napretka, unutrašnjeg mira i spokojstva.

6-najboljih-mudri-za-isceljenje-celog-tela-polozaj-sake-koji-leci-smanjuje-bolove-i-cuva-zdravlje
Izvor: Foto: Shutterstock

2. Prana Mudra

Prana Mudra predstavlja duh života i pojačava uspavanu energiju u nama. Možete praktikovati ovu mudru u bilo koje doba dana. Za početak možete vežbati Pranu Mudru 5 minuta dnevno i postepeno je povećavati na 3 sesije od 15 minuta svakog dana.

Prana mudra može vam pomoći da prevaziđete iscrpljenost, umor i nervozu. Posebno je korisna kada se osećate iscrpljeno ili osećate da nemate snage za obavljanje zadatka. Ova mudra povećava nivo energije regulišući energije u vašoj auri. Takođe je korisna za aktiviranje vitalne energije ili Ki-ja.

Redovito vežbanje Prane Mudre može poboljšati vaš vid, pojačati otpornost tela na razne bolesti, smanjiti preteran apetit, poboljšati san i smanjiti nedostatak vitamina. Takođe poboljšava vaš imuni sistem stimulišući vaše telo.

6-najboljih-mudri-za-isceljenje-celog-tela-polozaj-sake-koji-leci-smanjuje-bolove-i-cuva-zdravlje2
Izvor: Foto: Shutterstock

3. Shunya Mudra

Shunya Mudra mudra pomaže u lečenju bolova u ušima i umanjuje probleme sa sluhom. Takođe, pomaže u lečenju ukočenosti, poboljšava mentalnog zdravlja, jača zdravlje kostiju, smanjuje rizik od srčanih bolesti, bolesti štitne žlezde i problema sa grlom. TIdealna je za otvaranje srčane čakre.

6-najboljih-mudri-za-isceljenje-celog-tela-polozaj-sake-koji-leci-smanjuje-bolove-i-cuva-zdravlje3
Izvor: Foto: Shutterstock

4. Surya Mudra

Veruje se da može da reguliše nivo holesterola u krvi i ima sjajno dejstvo na gubitak kilograma. Takođe, reguliše anksioznost, poboljšava probavu, podstiče metabolizam, jača imunitet i podstiče očuvanje zdravlja štitne žlezde.

Surya Mudra budi vatreni element u našem telu i pomaže da očuvamo vid, reguliše temperaturu i smanjuje rizik od prehlada ako je redovno praktikujete.

Preporučuje se da je izvodite oko 20 do 30 minuta u periodu izlaska Sunca.

6-najboljih-mudri-za-isceljenje-celog-tela-polozaj-sake-koji-leci-smanjuje-bolove-i-cuva-zdravlje5
Izvor: Foto: Shutterstock

5. Vayu Mudra

Ova mudra predstavlja element vazduha i jedna je od najefektnijih mudri za očuvanje zdravlja i ravnoteže u organizmu. Možete je praktikovati svakog dana u željeno vreme. Počnite sa 5 minuta, pa produžite na 45 minuta dnevno, odnosno koliko vam prija.

Vayu Mudra pomaže u regulisanju nadutosti, podstiče zdravlje creva i pomaže kod bolova u stomaku. Takođe, pomaže u regulisanju bolova u vratu uzrokovanih stresom, umiruje um i opušta mišiće.

6-najboljih-mudri-za-isceljenje-celog-tela-polozaj-sake-koji-leci-smanjuje-bolove-i-cuva-zdravlje7
Izvor: Foto: Shutterstock

6. Varun Mudra

Predstavlja elemnt Vode i možete je praktikovati u bilo koje doba dana, kad god vam prija. Pomaže da regulišete nivo tečnosti u telu, podstiče cirkulaciju, izoštrava čulo uksusa, smanjuje bolove u mišićima i podstiče zdravlje kože.

6-najboljih-mudri-za-isceljenje-celog-tela-polozaj-sake-koji-leci-smanjuje-bolove-i-cuva-zdravlje6
Izvor: Foto: Shutterstock

Izvor: Lovesensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj