Pramahsana Jogananda, jedan od najvećih indijskih učitelja 20. veka, držao je govore i predavanja tokom svog tridesetogodišnjeg boravka na Zapadu, od kojih je nastala zbirka „Kako uvek biti srećan" (Izdavač: Babun).

(VIDEO) Hata jogom protiv stresa...

Cilj njegovih predavanja bio je da podseti na večne istine koje je zapadni čovek u svojoj trci za materijalnim uspehom i bogatstvom počeo da zaboravlja.

Bio je izuzetno dobro upoznat sa najnovijim naučnim, tehnološkim i medicinskim dostignućima svog vremena, ali su mu predavanja bila prožeta indijskim slikovitim i bogatim stilom, metaforama i živopisnim slikama. Njegovi saveti odražavaju težnju da se spoje istok i zapad - istovremeno su raskošni i precizni, pesnički i praktični.

TRAŽENJE SREĆE - Sreća nije stvar, kaže Pramahsana Jogananda. To je stanje uma. To je nešto što se mora živeti. Prava sreća se nikada ne može naći van Sopstva. Tražiti je tamo, isto je kao i juriti kakvu opsenu.

SREĆA JE STVAR IZBORA - Ako vi želite da budete tužni, niko na ovom svetu neće moći da vas usreći. Ali ako vi u svom umu odlučite da budete srećni, niko i ništa na ovome svetu ne može vam oduzeti tu sreću.

NE GUBITE NADU - Ako ste izgubili nadu da ćete ikada više biti srećni, oraspoložite se. Budete li oči koncentracije držali zatvorene, nećete moći da vidite sunce koje plamti u vašim nedrima. Otvorite dveri smirenosti i otkrićete u sebi blještavo sunce radosti.

BUDITE SREĆNI SADA - Kada jednom ostvarite sreću svoje duše, niko neće moći da vam je oduzme, ma koliko dugo putovali ka bezvremenosti i večnosti.

NE ROBUJTE SVOJIM ČULIMA - Ako vladate svojim željama i prohtevima, možete biti istinski srećna osoba. Ne možete biti srećni ako se prejedate protiv svoje volje, ako želite išta protivno svoj savesti ili ako vas čula nagone da grešite protivno volji svog Unutrašnjeg Sopstva. Rešenje je u tome da svoju snagu iščupate iz kandži čula.

KLJUČ JE U JEDNOSTAVNOSTI - A to nije teško siromaštvo, niti je suprotnost bogatstvu. Živeti jednostavno znači ići tihim putem umerenosti. Unutrašnja sreća leži u uravnoteženom životu između krajnosti.

Moć svesti u fitnesu: kako da radite čučnjeve da bi mišići postali izduženi i zategnuti...

Oni koji uistinu vole, koji žive u miru sa sobom i sa svetom oko sebe, prihvatajući sa zadovoljstvom sve što ih snađe, s pravom sažaljevaju sudbinu kraljeva.

ŠIRITE RADOST - Vežbajte da mete tužnih srca gađate plamtećim osmesima. Svaki put kada pogodite nečije tužno srce metkom svog osmeha, pogodili ste tačno u centar. Ne navikavajte se da tugujete, već da se osmehujete. Nema snažnije moći prevazilaženja neuspeha od iskrenog osmeha.

NAĐITE SNAGU UNUTRA - Život je promena. Ostanite uvek smireni u sebi. Budite postojani. Kada radite, budite smireno aktivni. Jednog dana ćete shvatiti da vas više ne nosi matica sudbine. Vaša snaga će dolaziti iznutra, a vaša motivacija neće zavisiti od spoljašnjih uticaja.

PUSTITE I DOPUSTITE - Dobro je u životu rukovoditi se ovim pravilom: „Neka dođe sve što dođe samo od sebe". Život će vam doneti mnoge uspone i padove. Ako dozvolite svojim osećanjima da se dižu i spuštaju zajedno sa talasima okolnosti, nikada nećete postići unutrašnju smirenost koja je temelj duhovnog napretka. Stoga budite obazrivi i ne reagujte emotivno. Uzdignite se iznad onoga što vam se dopada ili ne dopada.

Ne dozvolite da ono što vi posedujete poseduje vas, niti da beznačajne sitnice i horde briga svetovnog života nasrću na smirenost vašeg srca. I ne zaboravite - ne postoje prepreke, postoje samo prilike!

Izvor: Sensa