Urme su izuzetno dobra hrana za probavni sistem. Kao jedna od namirnica sa najsnažnijim antiparazitskim delovanjem, urme na sebe vežu, uništavaju i iz tela putem probavnog trakta iznose parazite, kvasce, plesan i druge gljivice, kao i teške metale, štetne bakterije, viruse i druge otrovne patogene.
To ih svojstvo čini najdelotvornijim sredstvom protiv nabujale kandide - uprkos široko poznatoj, neistinitoj informaciji da hrane kandidu. Urme, takođe, podstiču proces uspostave peristaltike creva, vraćaju im normalnu funkciju nakon crevnih bolesti čija je posledica nemogućnost pravilne eliminacije nesvarene i trule hrane iz creva.
Takođe su idealne za sportiste i ostale aktivne osobe. Sadrže dosta kalijuma i voćnogšećera, savršenih materija za mozak i mišiće koji koriste glukozu kao gorivo tokom vežbanja.
Sadrže gotovo 70 bioaktivnih minerala (puno veći broj minerala nego što je to dokumentovano) koji podržavaju zdravlje nadbubrežnih žlezda kako bi lakše obavljale svoje funkcije. Izuzetno su zdrava hrana za srce zahvaljujući rekordno visokim i nepoznatim količinama aminokiselina.
Aminokiseline u urmama, kao što je leucin, podižu količinu kalijuma na najveći nivo, što je važno za održavanje i jačanje mišića i živaca. To takođe sprečava širenje mlečne kiseline telom u trenucima stresa. Urme imaju i antikancerogena svojstva, pa bi trebale biti obavezna hrana za sve koji žele sprečiti bolest i postići optimalno zdravlje.
Da biste iskusili maksimalan efekat urmi, u jednom danu pojedite od četiri do šest komada.
Želite li bolji san, dva sata pre odlaska na spavanje pojedite jednu urmu.
Za dublji doživljaj svoje najdraže meditacije, pojedite tri urme pre nego što počnete meditirati.
Domaći musli (granola) od sirovih urmi (za 1 - 2 porcije)
Ovaj je recept savršen za sve koji su stalno u pokretu. Pripremite veću količinu, stavite u posudu i držite je u frižideru pa ćete uvek imati spremnu užinu. Kombinacija slatkog i slanog prijaće celoj porodici. Možete je jesti kao užinu, samu ili uz smutije ili porciju voća.
Sastojci:
- 2 šolje urmi, bez koštica
- ¼ šolje kokosovog brašna
- ¼ šolje badema
- ¼ kašičice morske soli
Priprema:
Sve sastojke mutite u blenderu dok ne dobijete smesu grublje teksture. Granolu ili musli stavite u staklenu posudu i čuvajte u frižideru, najduže dve nedelje.
Izvor: Recept iz knjige Anthonyja Williama ‘Medicinski medij: Hrana koja mijenja život'/Sensa.hr
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!