Sastojci:

  • 3 kg šljiva (zrela bistrica)
  • 2 štapića cejlonskog cimeta
  • 4 zvezdasta anisa

Priprema:

Šljive operite, prepolovite ih, pa im uklonite koštice. Poređajte ih u veliki pleh za pečenje, dodajte začine i stavite sve u rernu zagrejanu na 250 °C. Šljive pecite oko dva sata. Povremeno ih promešajte, posebno pri kraju, kad počnu da se zgušnjavaju.

Džem je gotov kad postignete željenu gustoću. Tada izvadite začine, a džem ulijte u oprane i sterislisane tegle. Dobro ga ohladite, a potom pospremite.

PROČITAJTE JOŠ:

Džem od borovnica bez šećera (RECEPT)

Džem od nektarina s daškom limuna

Bez kuvanja, bez šećera - džem od malina sa chia semenkama: recept za ukusan džem koji se pravi za 5 minuta

Izvor: Cukar.hrSensa.hr