Zimi se priprema jača hrana, sa malo više ulja, soli i izraženijih ukusa. Jedno od fantastičnih zimskih jela jeste kiseo kupus sa heljdom.
Potrebno je:
- 1/2 kg kupusa ribanca;
- 1 šolja heljde u zrnu (heljdu potopiti u vodu par sati pre kuvanja, a nakon ceđenja, vodu baciti)
- 2 manje glavice crnog luka
- 4 šolje vruće vode
- tamari soja sos (može se nabaviti u radnjama zdrave hrane)
Priprema:
Na jednoj supenoj kašici ulja prodinstati luk, pa dodati kupus koji je prethodno oceđen i opran od soli. Poklopljeno dinstati petnaest minuta, te dodati heljdu. Zajedno dinstati pet minuta, zatim dodati zagrejanu vodu, sačekati da proključa, pa smanjiti na tiho i ostaviti da krčka narednih pola sata, uz povremeno mešanje. Na kraju začiniti tamari soja sosom.
Izvor: Lovesensa