Ako u biskvit dodajete narendano povrće koje će kolaču dati posebnu sočnost i slatkoću (u dezertima poput kolača od šargarepe, mafina sa cveklom ili patlidžanom, torte od tikvica i sl.), neka povrće obavezno bude što sitnije narendano jer će krupno rendano povrće pokvariti teksturu, a veći komadi povrća neće pustiti dovoljno slatkoće.

Ako tekući sastojak poput biljnog mleka zamenjujete pireom od povrća (posebno su fini keksi i suvi kolačići u koje umesto mleka dodajem pire od šargarepe, batata, bundeve ili čičoke), pire obavezno morate napraviti od meko kuvanog povrća jer miksirano sirovo povrće nije kremasto, a neće dati ni dovoljno slatkoće.
Kad u kolaču koristim cveklu, dugo je kuvam ili pečem pre miksiranja i dodavanja u testo jer se time ublažava njen intenzivan ukus i naglašava njena slatkoća. Isto važi i za paškanat i celer.

Sveže ceđeni sokovi od povrća odlična su baza za letnje dezerte poput sorbea i sladoleda na štapiću, a povrće će im dati dodatne hranljive sastojke. Kombinacije poput soka od bundeve ili šargarepe mešanog sa zrelom bananom ili breskvom za pravljenje sladoleda za decu su izvrstan način da ubacite još malo povrća u ishranu najmlađih članova porodice.

Kada se osećate tužno, nema bolje utehe od pudinga sa avokadom i kakaom! Kako bi se postigla ta toliko primamljiva mus tekstura, neophodno je da avokado bude zreo, a krem treba dobro izmikirati u blenderu visoke brzine. Najbolji se rezultat postiže ako pravite puding od nekoliko zrelih avokada odjednom, a taj puding može da se zamrzne pa posle posluži i kao sladoled.

Mahunarke kao što su beli, azuki ili crni pasulj najčešće se dodaju u čokoladne kolače kada se želi postići gusta i sočna tekstura kao kod popularnih braunija. Mahunarke obavezno moraju biti meko kuvane, nikako tvrde.

Brauni od kiselog kupusa

Suvi sastojci:

  • 130 g polubelog brašna
  • 35 g šolje integralnog brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo bez aluminijuma
  • 30 g šolja kakao praha
  • ½ kašičice cimeta
  • prah vanile (na vrh noža)
  • 85 g kiselog kupusa, dobro opranog i sitno naseckanog
  • 45 g tamne čokolade, usitnjene
  • 80 g oraha ili drugih orašastih plodova, naseckanih
  • Tepsija za pečenje dimenzija 24 x 18 cm, obložena papirom za pečenje

Tečni sastojci:

  • 120 ml sojinog mleka ili vode
  • 150 g javorovog ili agavinog sirupa
  • 50 g blagog maslinovog ulja ili rastopljenog kokosovog ulja

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 °C. U većoj posudi pomešajte sve tečne sastojke i dodajte naseckani kupus pa dobro promešajte. Na posudu stavite gustu cediljku pa u njega dodajte suve sastojke (osim oraha i čokolade) i prosejte u tečne sastojke. Dobro promešajte da dobijete gustu homogenu smesu. Umešajte orahe i usitnjenu čokoladu.
Prebacite u pripremljenu posudu za pečenje i pecite 25 - 27 minuta. Ohladite prije rezanja. Odličan kolač za ljubitelje čokolade!

Izvor: Sensa