Miso je vrsta fermentisane paste. Zahvaljujući svojoj sočnoj aromi i ukusu, miso je neizostavni deo japanske kuhinje i koristi se u mnogim jelima, od začina za povrće i pečenu hranu do kiseljenja, ali najčešće se koristi u miso supama. Postoji nekoliko vrsta misa, premda se sve spremaju na isti način – gnječenjem kuvanih zrna soje i dodavanjem ječma, žita ili pirinča, kao i plesni nalik na kvasac. Smesa se zatim ostavlja da odstoji nekoliko meseci. Miso je dostupan u teglama i tubama u prodavnicama sa japanskom hranom. Treba ga čuvati u frižideru.

Ovakav doručak značajno ubrzava metabolizam: evo u koliko sati treba da doručkujete

Sastojci:

  • 15 g osušenih šitake pečuraka
  • 375 ml ključale vode 
  • 250 g suvih soba rezanaca
  • 2 l vode
  • 1 komad oljuštenog svežeg đumbira, tanko nasečenog 
  • 2 kašike ječmene miso paste
  • 3 kašike bele miso paste 
  • 3 ljutike (mlada luka), dijagonalno rasečene
  • 120 g šampinjona, nasečenih

3 prirodna antibiotika za borbu protiv prehlade i gripa: evo koje namirnice jačaju imunitet

Priprema:

Natopite šitake u ključaloj vodi i ostavite ih 30 minuta. Potom ih iscedite, ali nemojte da bacite tečnost. Tanko nasecite pečurke. Kuvajte rezance 4 – 5 minuta u velikoj posudi ključale vode dok ne omekšaju pa ih procedite. Vodu, đumbir i ostatak tečnosti od pečuraka zagrevajte na jakoj vatri dok ne proključa, a zatim smanjite temperaturu. Dodajte obe miso paste i mešajte dok se ne rastope. Dodajte ljutiku, šitake i šampinjone pa mešajte. Ravnomerno rasporedite rezance i supu u tanjire ili činije i poslužite vruće.

Izvor: Lovesensa