Miso je vrsta fermentisane paste. Zahvaljujući svojoj sočnoj aromi i ukusu, miso je neizostavni deo japanske kuhinje i koristi se u mnogim jelima, od začina za povrće i pečenu hranu do kiseljenja, ali najčešće se koristi u miso supama. Postoji nekoliko vrsta misa, premda se sve spremaju na isti način – gnječenjem kuvanih zrna soje i dodavanjem ječma, žita ili pirinča, kao i plesni nalik na kvasac. Smesa se zatim ostavlja da odstoji nekoliko meseci. Miso je dostupan u teglama i tubama u prodavnicama sa japanskom hranom. Treba ga čuvati u frižideru.
Sastojci:
- 15 g osušenih šitake pečuraka
- 375 ml ključale vode
- 250 g suvih soba rezanaca
- 2 l vode
- 1 komad oljuštenog svežeg đumbira, tanko nasečenog
- 2 kašike ječmene miso paste
- 3 kašike bele miso paste
- 3 ljutike (mlada luka), dijagonalno rasečene
- 120 g šampinjona, nasečenih
Priprema:
Natopite šitake u ključaloj vodi i ostavite ih 30 minuta. Potom ih iscedite, ali nemojte da bacite tečnost. Tanko nasecite pečurke. Kuvajte rezance 4 – 5 minuta u velikoj posudi ključale vode dok ne omekšaju pa ih procedite. Vodu, đumbir i ostatak tečnosti od pečuraka zagrevajte na jakoj vatri dok ne proključa, a zatim smanjite temperaturu. Dodajte obe miso paste i mešajte dok se ne rastope. Dodajte ljutiku, šitake i šampinjone pa mešajte. Ravnomerno rasporedite rezance i supu u tanjire ili činije i poslužite vruće.
Izvor: Lovesensa
3 horoskopska znaka shvataju šta je sreća 11. marta 2025: Veliko bogatstvo biće im servirano na srebrnoj tacni
Kako da se zaštitite od toksičnog manipulatora? 3 načina da ne upadnete u zamku čim vam neko kaže da grešite
3 horoskopska znaka su magnet za novac 3. marta 2025: Osećaju dodir luksuza o kojem su samo sanjali
Šta donosi pomračenje krvavog Meseca 14. marta 2025? Svi osećaju erupciju, a 2 znaka treba da odlože sve odluke
Dnevni horoskop za 13. mart 2025: Strelac sam sebe koči, Ribe više ne skrivaju svoju originalnost