Ako ste ljubitelj sočnih namaza za hleb, baba ganuš će vam se sigurno dopasti. Izvorno, baba ganuš se jede s orijentalnim, tankim “pita” hlebom, ali je jednako dobar i kad se namaže na tanku krišku beskvasnog crnog hleba, pogaču ili tanku proju. Dosta je mastan da biste ga jeli previše često i zato ga ostavite za specijalne prilike, kada imate goste ili slično.

Kao meze za 8 osoba:

  • 3 plava patlidžana
  • 100 g tahinija (susamov puter)
  • 1 ravna kašičica usitnjene nerafinisane morske soli
  • 3 kašičice soka od limuna
  • 3 čena belog luka
  • 1/8 kašičice čilija u prahu
  • 1/2 kašičice mlevenog kumina šaka listova peršuna (ili sveže nane)
  • malo maslinovog ulja i aleve paprike za serviranje

Priprema:

Zagrejte rernu na 190 stepeni. Probodite svaki patlidžan nekoliko puta vrhom noža. Ubacite patlidžane u rernu da se peku oko 20 do 30 minuta, dok ne postanu potpuno mekani i dok ne zagore po površini.

Izvadite patlidžane i pustite ih da se prohlade, pokriveni krpom. Oljuštite patlidžane i ubacite ih u blender. Usitnite zajedno sa ostalim sastojcima (sem maslinovog ulja i aleve paprike), da dobijete glatku i ujednačenu masu.

Dodajte po vašem ukusu još malo limuna ili soli (ali ne previše). Servirajte preliveno sa vrlo malo maslinovog ulja i posuto alevom paprikom.