Bundevine semenke imaju isti aminokiselinski sastav kao belo pileće meso i predstavljaju odličan izvor kompletnog proteina u vegan ishrani. Budući da su ujedno i masne, pogodna su “zamena” mlevenog mesa pri pravljenju vegan pljeskavica i ćufti. Od njih je moguće brzo napraviti i “kajganu”.

Sastojci za 2 osobe:

  • 1/2 šolje presnih semenki (golice) bundeve
  • so, biber, majčina dušica, aleva paprika
  • 2-3 čena belog luka
  • iseckana 1 velika glavica crnog luka
  • kašičica ulja
  • ovsene pahuljice

Priprema:

Sameljite semenke u blenderu u što sitniji prah. Dolijte prvo pola šolje vode i miksajte na najvećoj brzini, da se dobije gusti "sos". Dolijte onda još pola šolje vode i sve dobro izmiksajte. Rezultat treba da bude gusta masa poput jogurta. Dobijenu masu prespite u šerpicu, prokuvajte, i uz mešanje kuvajte na najslabijoj vatri oko 5 minuta.

Kuvanjem se masa zgrudva i dobije se nešto poput kajgane (doduše zelenkaste boje od omotača semenki bundeve). Ovu smesu već sad možete koristiti kao neku vrstu mrvljenog "tofu" sira od bundeve - recimo da bez ulja (pošto su semenke bundeve već masne) propržite praziluk ili mladi luk i ovu smesu, pa dobijete nešto kao kajganu s lukom. Ali, mi idemo dalje i pravimo pljeskavice.

Prvo propržite crni luk na kašičici nekog zdravog ulja. Dodajte taj luk prethodno pripremljenoj masi od semenki, zajedno sa začinima i belim lukom. Dodajte zatim i ovsene pahuljice, malo po malo - da bude dovoljno da smesa postane kao "mleveno meso", tj. da se mogu praviti ćufte. Blago navlaženim rukama napravite ćufte i stavite ih u pleh postavljen peki papirom. Pecite u rerni dok ne porumene i postanu kompaktne.

Servirajte ćufte same, ili uz senf, salatu, žitarice... Gurmani mogu da naprave lagani mediteranski sos od svežeg paradajza, bosiljka i belog luka (najbolje bez maslinovog ulja, jer su semenke bundeve već masne, a masnoće treba svesti na minimum), pa da u njega ubace ispečene ćufte i sve zajedno kuvaju još par minuta. Ćufte u sosu idu odlično uz integralne špagete ili kuvani krompir.