Miso sadrži puno enzima i bakterija koje pomažu varenje (slično probiotičkim jogurtima). Šargarepa koja je fermentisana u misu je slatkasta i veoma ukusna kao mali prilog uz obrok. Nemojte jesti više od 1 kašičice ovako pripremljene turšije, jer je prilično slana.
Sastojci (količina po potrebi)
- sočne i slatke šargarepe
- miso pasta (veća količina)
Priprema:
Isecite šargarepu na štapiće debele oko 5 mm. Štapiće ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko sati da se prosuše i postanu savitljiviji (da izgube vodu i hrskavost).
Pripremite staklenu posudu (teglu ili staklenu posudu za držanje hrane u frižideru).
Obložite posudu tankim slojem misa, poređajte uredno prvi sloj štapića šargarepe, pa tanko premažite misom. Stavite drugi red šargarepe, pa opet premažite. Utapkajte dobro kako između slojeva misa i povrća ne bi ostalo mnogo rupa sa vazduhom. Ređajte tako slojeve i završite misom, da šargarepa bude prekrivena.
Ostavite šargarepu u misu da stoji oko 2-3 nedelje, u frižideru. Turšija može da stoji mesecima i vremenom postaje sve je ukusnija. Miso koji ste koristili za pravljenje turšije možete opet upotrebiti za novu turšiju, ili ga koristiti za kuvanje miso supe.
Šta vaša omiljena kafa govori o vama? Izbor otkriva da li ste pomirljivi, spontani ili proračunati
Ne nasedajte na 5 trikova narcisa: Evo kako da pokvarite plan manipulatoru koji krši sva pravila
Dnevni horoskop za 19. april 2025: Devica uklanja sve prepreke, Ovan se odriče nečeg dragocenog
Ove 2 stvari nikad ne treba da tražite od partnera: Ako poželite da on bude ovakav, nađite drugog
3 lekcije Uskrsa za svaki dan: Koje poruke najvećeg hrišćanskog praznika možemo da primenimo uvek i svuda?