Miso sadrži puno enzima i bakterija koje pomažu varenje (slično probiotičkim jogurtima). Šargarepa koja je fermentisana u misu je slatkasta i veoma ukusna kao mali prilog uz obrok. Nemojte jesti više od 1 kašičice ovako pripremljene turšije, jer je prilično slana.

Sastojci (količina po potrebi)

  • sočne i slatke šargarepe
  • miso pasta (veća količina)

Priprema:

Isecite šargarepu na štapiće debele oko 5 mm. Štapiće ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko sati da se prosuše i postanu savitljiviji (da izgube vodu i hrskavost).
Pripremite staklenu posudu (teglu ili staklenu posudu za držanje hrane u frižideru).

Obložite posudu tankim slojem misa, poređajte uredno prvi sloj štapića šargarepe, pa tanko premažite misom. Stavite drugi red šargarepe, pa opet premažite. Utapkajte dobro kako između slojeva misa i povrća ne bi ostalo mnogo rupa sa vazduhom. Ređajte tako slojeve i završite misom, da šargarepa bude prekrivena.

Ostavite šargarepu u misu da stoji oko 2-3 nedelje, u frižideru. Turšija može da stoji mesecima i vremenom postaje sve je ukusnija. Miso koji ste koristili za pravljenje turšije možete opet upotrebiti za novu turšiju, ili ga koristiti za kuvanje miso supe.