Amazake je pirinčani napitak koji ima  sladak i pun ukus.  Amazake se pravi od pirinča i kođi (zrna na kojima se razvila gljivica Aspergillus oryzae).  Kođi je jedan od najvažnijih sastojaka japanske i kineske kuhinje jer se koristi pri dobijanju soja sosa, misoa i sakea.

Amazake ima nizak nivo masti, a sadrži mnogo dijetetskih vlakana, vitamina B i nijacina. Procesom fermentacije sve hranljive materije u amazakeu su već svedene na prostije oblike, tako da se njegova upotreba posebno preporučuje ljudima sa slabijom probavom. Kada se pravi od integralnog pirinča, amazake sadrži i sve njegove dragocene sastojke: vitamin B, kalcijum, gvožđe i fosfor.

Amazake možete koristiti kao prirodni zaslađivač i dodavati ga kolačima, filovima za pite ili kremovima. Odličan je i kao zamena za mleko ako pravite šejkove ili ga jednostavno možete blago ugrejati, razblažiti vodom ili dodati malo đumbira i dobićete divan topli napitak.