Amazake je pirinčani napitak koji ima sladak i pun ukus. Amazake se pravi od pirinča i kođi (zrna na kojima se razvila gljivica Aspergillus oryzae). Kođi je jedan od najvažnijih sastojaka japanske i kineske kuhinje jer se koristi pri dobijanju soja sosa, misoa i sakea.
Amazake ima nizak nivo masti, a sadrži mnogo dijetetskih vlakana, vitamina B i nijacina. Procesom fermentacije sve hranljive materije u amazakeu su već svedene na prostije oblike, tako da se njegova upotreba posebno preporučuje ljudima sa slabijom probavom. Kada se pravi od integralnog pirinča, amazake sadrži i sve njegove dragocene sastojke: vitamin B, kalcijum, gvožđe i fosfor.
Amazake možete koristiti kao prirodni zaslađivač i dodavati ga kolačima, filovima za pite ili kremovima. Odličan je i kao zamena za mleko ako pravite šejkove ili ga jednostavno možete blago ugrejati, razblažiti vodom ili dodati malo đumbira i dobićete divan topli napitak.
Šta vaša omiljena kafa govori o vama? Izbor otkriva da li ste pomirljivi, spontani ili proračunati
Ne nasedajte na 5 trikova narcisa: Evo kako da pokvarite plan manipulatoru koji krši sva pravila
Dnevni horoskop za 20. april 2025: Rak ulazi u raspravu sa bliskom osobom, Bik svima sve prašta
4 cveta unesite u kuću na Uskrs: Donose sreću, mir, ljubav i blagostanje, a jedan žuti buket priziva novac
Šta vas zaista čini srećnim? Izabrani cvet otkriva da li vas raduju male stvari ili tražite specijalne efekte