Većina dijeta se bavi time šta i koliko treba jesti da biste smršali, a pritom zanemaruju u koje vreme treba uzimati hranu. Međutim, pristalice ishrane prema bioritmu postupaju drugačije: jedu sve, ali u strogo ograničenom vremenu.

Biološki ritmovi su ciklične promene u radu organizma. Svaki organ i sistem organa ima periode uspona i padova aktivnosti. Dakle, ako isplanirate ishranu u skladu s njima, hranu ćete variti deset puta bolje, a vaš metabolizam će se ubrzati.

Za kratko vreme ćete primetiti kako vam se težina smanjuje sama od sebe.

Kada je najbolje jesti

Na osnovu proučavanja vremena u kome su organi aktivni, nutricionisti su napravili opšti plan ishrane.

Od 6 do 10 ujutro creva i želudac su maksimalno aktivni. Upravo u to vreme najbolje je doručkovati i uzeti jaču hranu. Dok pripremate obrok, popijte čašu vode s kašičicom limunovog soka i istom količinom meda. Tako pomažete gušterači i jetri da se aktiviraju.

Za doručak birajte hranu bogatu vlaknima, ugljenim hidratima i belančevinama: jaja, tvrdi sir, puter, integralni hleb, mlečne kaše od žitarica sa medom i voćem.

Tada se hrana u potpunosti apsorbuje i pretvara u energiju. Nemojte ujutru jesti ovsenu kašu na vodi ili nemasni jogurt – to je greška.

Od 9 do 11 i od 11 do 13, slezina i srce naporno rade. To je vreme za mentalne napore i laganu užinu. Čaj sa šakom suvog voća, voćni jogurt ili banana biće vam sasvim dovoljno.

Od 13 do 15, creva i želudac ponovo se uključuju u rad. Pritom u organizmu tada ima mnogo amilaze i proteaze – enzima koji razlažu šećer i skrob. To je vreme aktivnog upijanja! Da biste zadržali radnu sposobnost na istom nivou, podstaknite organizam porcijom 150 g ribe i povrća.

Od 16 do 17 se aktivira sistem za izlučivanje: bešika, znojne žlezde. Sagorevanje masti se povećava. Provedite ovaj sat bez hrane. To je idealno vreme za sport. Ne zaboravite da nadoknadite gubitak tečnosti i popijte najmanje dve čaše vode!

Između 17 do 19 vreme je za laganu večeru, da utolite glad i opustite se. Za ovaj obrok su najpogodniji zapečeno povrće s ribom ili piletinom, mladi sir i nezaslađeno voće. Imajte na umu da večerašnji obrok treba da bude upola manji od ručka.

Nešto posle 19 časova, organi za varenje usporavaju rad. U to vreme se enzimi za skoro uopšte ne luče. I zato, da u vreme kad pođete u krevet ne biste osetili glad, popijte čašu kefira. Nakon toga, u organizam ne bi trebalo unositi ništa osim biljnog čaja.

Od 20 do 21 počinje da se luči melatonin – hormon koji organizam priprema za spavanje. Doprinesite tome: čaj bez kofeina od mlečike, kamilice, matičnjaka ili majčine dušice smiriće vam nervni sistem i pripremiti organizam za odmor.

Od 22 do 24 povećava se koncentracija melatonina i hormona rasta, koji je zadužen za rast kod dece i za metabolizam kod odraslih. Ovo je faza aktivnog obnavljanja i sagorevanja masti. Ukoliko u to vreme spavate i niste se prejeli uveče, za noć možete izgubiti i do 900 kalorija.

Nije teško hraniti se u skladu s bioritmom, a rezultat se ne ogleda samo u broju izgibljenih kilograma. Neuporedivo ćete se bolje osećati!

Izvor. Uspešna žena