Slatka mlevena paprika dobija se sušenjem i mlevenjem crvene paprike, a osim što hrani daje bogat ukus, ima i mnogobrojna lekovita svojstva, piše Lovesensa.

Mlevena paprika sadrži vitaminE, betakaroten, lutein i zeaksantin, što je čini odličnim prirodnim lekom za zdravlje očiju i očuvanje vida.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje mlevene paprike smanjuje rizik od degenerativnih bolesti očiju, katarakte i staračkog slepila. Poznato je da sadrži i kapsaicin, komponentu koja reguliše upale u organizmu i pozitivno utiče na sistem organa za varenje.

Istraživanja pokazuju da ovaj začin povećava nivo dobrog holesterola u krvi i tako smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Studije su pokazale da hranljive materije koje sadrži paprika (lutein, beta karoten i zeaksantin) uspešno pobežuju oksidativni stres koji povećava rizik od pojave karcinoma.

Takođe, kapsaicin smanjuje rizik od pojave malignihćelija, zato se smatra da mlevena paprika ima antikancerogenodejstvo.

Pored nabrojanih benefita, mlevena crvena paprika reguliše nivo šećera u krvi, sadrži gvožđe i vitamin A i samim tim odlična je za zdravlje krvotoka, a slobodno je možete koristiti i tokom dijete.

Napomena: Slatku mlevenu papriku možete koristiti u pripremi raznih jela, ali je važno da se konsultujete sa stručnjakom i proverite koju dozu smete da koristite.

Izvor: Lovesensa