Idealno bi bilo ako možete da nabavljate što više organski proizvedene hrane, naročito kad je u pitanju ona koju ćete koristiti u sirovom, neprerađenom stanju. Međutim, i na neke druge vrste treba posebno obratiti pažnju.

Krompir - u proizvodnji krompira koji se ne gaji organski koriste se hemikalije i za korenski i za natkorenski deo biljke: zeleni deo se prska pesticidima, a zemlja se tretira fungicidima. Ako ne možete da nađete organski gajen krompir, pokušajte da nađete slatki krompir ili batate, za čiji uzgoj se obično koristi manje hemikalija.

Paprike i celer - i jedno i drugo povrće reaguje na pesticide na isti način - kao sunđer, tako da apsorbuje hemikalije kroz koru. Zato se uvek potrudite da nabavite organski gajene i paprike i celer.

Zeleno lisnato povrće - salata, spanać i blitva obično se natapaju pesticidima da bi se odagnali insekti koji ih napadaju. Organski metod zaštite svodi se na netoksične repelente.