Naša tela imaju fantastičnu moć da se iscele ali važno je da ih u tome podržimo. Jedan od najboljih načina je kroz hranu. Dr Vilijam V. Li. savetuje kako najefikasnije to da uradimo.

Dr Li je osmislio program koji je nazvao Okvir 5x5x5 i to nije dijeta za gubljenje težine ili fitnes režim ishrane već naprosto uvođenje novih navika koje će očuvati vaše zdravlje. Kako navodi u svojoj knjizi Jedi i pobedi bolest, to je upravo način ishrane koji telu omogućava da se izbori sa bolešću. Ova strategija omogućava podršku za pet odbrambenih sistema tako što se ubacuje pet namirnica koje već volite u obroke, užine i uvrstiti ih do pet puta svakoga dana kada jedete: doručak, ručak, večera, užina ili dezert.

Velika prednost ove strategije jeste što se prilagođava bilo kom načinu ishrane koji sada praktikujete bilo da se radi o paleo, keto, vegan, bezglutenskoj ili bilo kojoj drugoj dijeti.

Za početak treba da odaberete po jednu namirnicu iz pet grupa koje dr Li navodi. Svaka grupa namirnica podstiče telesne procese koji ozdravljuju organizam a to su: stimulacija, regeneracija, mikrobiom, zaštita DNK i imunitet.

Spisak namirnica sadrži preko 200 stavki i sigurno će zadovoljiti sve sladokusce. Treba odabrati pet koje ćete koristiti svaki dan.

PageBreak

DIJETA KOJA POBEĐUJE BOLEST: ishrana koja ozdravljuje organizam i štiti DNK
Foto: Shutterstock dijeta-koja-pobeduje-bolest-ishrana-kojs-ozdravljuje-organizam-i-stiti-dnk1

Primer jednog isplaniranog dana sa obrocima koji sadrže namirnice iz svih pet grupa može izgledati na primer ovako:

Pet dnevnih namirnica:

Nektarine
Crna čokolada
Izdanci brokolija
Losos
Paradajz

Meni bi izgledao ovako:

Doručak: nektarine sa jogurtom
Ručak: supa od peteljki brokolija i origano
Užina: domaća salsa od paradjza + tostirani hleb od kiselog testa
Večera: zdrav čokoladni musi d crne čokolade

Savet plus:

Dr Li savetuje i da se tokom nedelje preskoči nekoliko obroka budući da ograničeni unos kalorija pogoduje organizmu kao i da praktikujemo svesno jedenje. To znači da pre svakog obroka ili kada poželimo da nešto pojedemo osvestimo šta ćemo pojesti zašto. Koja je naša namera kada želimo nešto da pojedemo.

Izvor: Sensa