Naučno je dokazano da cink sprečava prehlade i smanjuje rizik od virusa, kao i da podstiče brzo izlečenje, piše Lovesensa.

Cink je presudan za funkcionisanje većine ćelija u našem organizmu, a poznato da je pogodan za dobrobit celokupnog zdravlja uopšte.

Ovaj mineral je najpotrebniji osobama starijim osobama sa oslabljenim imunitetom i onima koji su često podložni prehladama.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak cinka u telu su: umor, opadanje kose, slabljenje čula mirisa i ukusa, oslabljen vid, česte prehlade...

U kombinaciji sa drugim mineralima i vitaminima, cink deluje i kao moćan antioksidant koji pomaže u sprečavanju oksidativnog stresa i tako podstiče prevenciju mnogih oboljenja.

Važno je da u ishrani imamo namirnice koje sadrže cink, a dobri biljni izvori ovog minerala su: spanać, šitake pečurke, semenke repe, bundeva, grašak, blitva, alge, paradajz i brokoli.

Takođe, postoji veliki broj orašastihplodova, biljaka i semenki koje su odlične za snadbevanje tela cinkom, kao što su susamove semenke, semenke bundeve, peršun, kao i tofu i jogurt.

PageBreak

Napitak koji je pun CINKA i VITAMINA C: sprema se za 5 minuta i brzo jača imunitet (RECEPT)
Foto: Shutterstock napitak-koji-je-pun-cinka-i-vitamina-c-sprema-se-za-5-minuta-i-brzo-jaca-imunitet-recept2

Kombinacija cinka i vitaminaC je najmoćnija za jačanje imuniteta - recept za ovaj napitak predstavlja njihov savršen spoj kroz prirodne i zdravenamirnice.

Recept za napitak pun cinka i vitamina C

Sastojci:

  • 2 šargarepe
  • 2 jabuke
  • 1 šolja bebi spanaća
  • 1 kriška svežeg đumbira
  • 2 polje sojinog mleka
  • kašika susamovih semenki
  • kašika semenki bundeve

Priprema:

Šargarepu, jabuke, đumbir i spanać stavite u blender i miksujte dok ne dobijete jedinstvenu smesu, pa zatim dodajte sojino mleko i dobro promešajte. Na kraju dodajte semnke, još jednom promešajte i ostavite napitak da odstoji oko sat vremena u frižideru, pa ga poslužite. Po želji, u napitak možete dodati i kašičicu meda.

Izvor: Lovesensa