Sastojci:

  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka, izgnječen
  • 1 pelat (postoje odlični pelati sa bosiljkom)
  • 1/4 šolje seckanog bosiljka
  • 1 kašika braon šećera
  • 1/2 šolje + 2 kašike sitno mrvljene gorgonzole
  • 1/2 šolje nemasnog jogurta
  • 3 parčića hleba od pšeničnih klica, naseckanog na kockice (krutoni)

Priprema:

Zagrejte 2 kašike maslinovog ulja i dodajte crni i beli luk. Prodinstajte 4-5 minuta i dodajte so i biber a zatim pelat, bosiljak, braon šećer. Pustite da se krčka 15 minuta. Dodajte gorgonzolu i mešajte dok se sve lepo ne sjedini.

Sklonite čorbicu sa vatre i pustite da se ohladi. Nakon 4-5 minuta umešajte jogurt. Čorbu stavite u blender ili izmiksujte štapnim mikserom dok ne bude fino i kremasto. Krem čorbu vratite u šerpu i ponovo je zagrejte na umerenoj vatri.

Krutone pomešajte sa 2 kašike maslinovog ulja i 2 kašike mrvljene gorgonzole. Posolite i u tiganju ih tostirajte dok se sir ne otopi a zatim ih rasporedite po plehu i ostavite u rerni 5-8 minuta.