Sastojci:
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka, izgnječen
- 1 pelat (postoje odlični pelati sa bosiljkom)
- 1/4 šolje seckanog bosiljka
- 1 kašika braon šećera
- 1/2 šolje + 2 kašike sitno mrvljene gorgonzole
- 1/2 šolje nemasnog jogurta
- 3 parčića hleba od pšeničnih klica, naseckanog na kockice (krutoni)
Priprema:
Zagrejte 2 kašike maslinovog ulja i dodajte crni i beli luk. Prodinstajte 4-5 minuta i dodajte so i biber a zatim pelat, bosiljak, braon šećer. Pustite da se krčka 15 minuta. Dodajte gorgonzolu i mešajte dok se sve lepo ne sjedini.
Sklonite čorbicu sa vatre i pustite da se ohladi. Nakon 4-5 minuta umešajte jogurt. Čorbu stavite u blender ili izmiksujte štapnim mikserom dok ne bude fino i kremasto. Krem čorbu vratite u šerpu i ponovo je zagrejte na umerenoj vatri.
Krutone pomešajte sa 2 kašike maslinovog ulja i 2 kašike mrvljene gorgonzole. Posolite i u tiganju ih tostirajte dok se sir ne otopi a zatim ih rasporedite po plehu i ostavite u rerni 5-8 minuta.