Vegetarijanstvo se interpretira kao ishrana koja ne uključuje meso, ali među vegetarijancima ima onih koji ne unose baš nikakve proizvode životinjskog porekla, ali i onih koji konzumiraju jaja, mleko i med.

Zbog toga, predstavljamo vam činjenice koje su pozitivne, ali i one koje govore protiv ovakvog režima ishrane.

Za: Dosta naučnih istraživanja kontinuirano potvrđuje višestruke zdravstvene koristi vegetarijanstva. Voće i povrće su bogat izvor antioksidansa i blagotvornih fitohemikalija, a biljna vlakna imaju zaštitnu ulogu u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti i karcinoma. Vegetarijanska ishrana sadrži manje zasićenih masti, a više omega-6 masnih kiselina, što ima povoljno delovanje na optimalan nivo masnoća u krvi.

Poznato istraživanje kalifornijskog univerziteta Loma Linda potvrdilo je da vegetarijanska ishrana sprečava dijabetes, a kliničke studije potvrđuju da takav način ishrane kod onih koji već boluju od dijabetesa doprinosi zdravijem nivou šećera u krvi. Vegetarijanke triput delotvorniije izbacuju ‘stare' hormone nego žene koje jedu meso. Ove druge u telu apsorbuju više estrogena, što može dovesti do brojnih problema.

Prevelik unos crvenog mesa je u direktnoj vezi sa karcinomom debelog creva pa vegetarijanska ishrana doprinosi sprečavanju te bolesti. Pomno planirana vegetarijanska i veganska ishrana može osigurati optimalno zdravlje.

Protiv: Nedovoljna informisanost o ovom stilu ishrane i nepoznavanje sastava kao i pravilnog kombinovanja namirnica može prouzrokovati nedostatak vitamina B12, vitamina D, gvožđa, kalcijuma i omega-3 esencijalnih masnih kiselina, što može dovesti do anemije, slabljenja vida, umora, povećanog rizika od osteoporoze i slabosti mišića.

Jedno nemačko istraživanje sprovedeno među veganima, koji izbegavaju mleko, jaja i med, pokazalo je da takva isključiva ishrana može povećati rizik od srčanih bolesti. Istraživanje sprovedeno u Australiji, objavljeno u stručnom časopisu Public Health Nutrition UK pokazalo je da su vegetarijanci bili generalno zdraviji, ali su vegetarijanke imale izraženije menstrualne tegobe i lošije mentalne performanse u odnosu na osobe koje jedu meso.

Nedavno istraživanje Britanskog društva za ishranu objavljeno 2012. potvrđuje da su osetljive grupe vegetarijanaca kao što su deca, trudnice i dojilje posebno izložene riziku od razvijanja hroničnog nedostatka određenih hranljivih materija u organizmu, ako ne paze na pravilno kombinovanje namirnica.