Uz ovaj recept (za četiri osobe) za lazanje sa kraljem među pečurkama napravite prijatno iznenađenje za vas i vama drage ljude.

Sastojci:

  • 250 g lazanja
  • 1 l slane vode
  • 4 dl kuvanog paradajza
  • luk
  • 1/2 kg vrgnji
  • 3+2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 biopovrtne kocke za supu
  • 2 kašike integralnog brašna
  • 3 dl ovsenog mleka
  • 250 ml sojine pavlake
  • 100 g tofua
  • 2 prstohvata soli
  • 1/4 kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1/4 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
  • 1/4 kašičice kurkume
  • kašika naseckanog peršinovog lista
  • 2 kašike suncokretovog ulja za pečenje

Priprema:

Stavite lazanje u proključalu vodu. Kuvajte ih tri minuta, pritom pazite da se ne zalepe. Izvadite ih i ocedite. Na tri kašike maslinovog ulja ukrčkajte naseckani luk i dodajte blanširane vrgnje. Krčkajte to deset minuta. Pečurkama potom dodajte povrtnu kocku, mleveni paradajz, muškatni oraščić i peršun. Sklonite, i ostavite da se hladi.

U drugoj posudi na dve kašike maslinovog ulja kratko popržite integralno brašno i prelijte ovsenim mlekom. Neprekidno mešajte dok ne dobijete glatku zapršku. Dodajte so i sojinu pavlaku. Promešajte, i ostavite da se hladi.

Lim za pečenje premažite suncokretovim uljem. Listove lazanja složite jedan do drugog da prekriju dno. Odvojite trećinu od ukupne količine skuvanog paradajza i njime prelijte lazanje. Zatim odvojite trećinu od ukupne količine pirjanih vrganja i ravnomerno rasporedite po paradajzu.

Na vrh dodajte četvrtinu od ukupne količine bešamela. Postupak ponovite još dva puta. Na poslednji red lazanja dodajte preostali bešamel, u koji ste štapnim mikserom umešali tofu i kurkumu. Zagrejte rarnu i pecite 35 minuta na 180 stepeni.