Zovu je još sibirska borovnica iako potiče iz Severne Amerike a u naše krajeve stigla je pre nekoliko godina. Gaji se crna, crvena i ljubičasta aronija. Istraživanja pokazuju da je riznica zdravlja- zahvaljujući obilju vitamina i antioksidanta,  jača imuni sistem, poboljšava cirkulaciju, jača krvne sudove i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Efikasna je u čišćenju jetre i žuči, pomaže kod povišenog holesterola, u prevenciji mnogih bolesti, među kojima su i maligne.

Sveži sok

Sok od aronije se može napraviti odmah tako što će se sveži plodovi samo propasirati ili iscediti, bez kuvanja i bez dodavanja šećera. To je najzravija varijanta, ali se mora pripremiti i konzumirati odmah jer ne može dugo da stoji, najviše dan ili dva u frižideru. Drugi način je da bobice stavite u zamrzivač i odledite kada vam bude bilo potrebno I iscedite.

Kuvani sok

  • 2 kg aronije
  • 1l vode
  • 1kg šećera
  • sok od limuna

Bobice aronije odvojite od drški, operite i stavite u cediljku da se iscede. Ispasirajte ručno ili u blenderu. U vodu sipajte šećer i mešajte dok se ne istopi, a kad proključa dodajte ispasiranu aroniju. Kada provri, sklonite sa vatre, procedite pa vratite još jednom na šporet da izbije još jedan ključ. Kada ponovo provri, dodajte sok od limuna. Dok je sok vruć, sipajte u staklene flaše i odmah dobro zatvorite.

Sok od aronije, iako je zdrav, ne bi trebalo da se pije u neograničenim količinama. Preporuka je 1 - 3 čašice dnevno. Zdravim osobama se za prevenciju bolesti savetuje jedna čašica ujutru, pre doručka.

Izvor: Sensa