Postoje najmanje tri dobra razloga da ne pojedemo sve iz tanjira. Tako bar misli magistar psihologije Hiba Đakoleto koja je sertifikovani zdravstveni coach i zastupa koncept "intuitivne ishrane".

Hronoishrana: zdravlje u veknici beskvasnog hleba...

"Tokom odrastanja su me naučili da treba da pojedem sve iz tanjira, i ja sam se jednostavno vodila time. Međutim, pre par godina otkrila sam kako da jedem intuitivno, kako pravilno da slušam i razumem signale koje mi šalje gladno telo. Tada je tanjir prestao da diktira to koliko ću pojesti", kaže Hiba.

1. Siti ste.

Ovo je glavni razlog zašto bi trebalo da prestanete da jedete. Osluškujmo telo i naučimo kako da prepoznajemo njegove signale. Kada ste gladni - jedite, a kada više niste - prestanite, bez obzira na to da li vam je nešto hrane ostalo u tanjiru ili ne. Šta znači poštovati telo više od tanjira?

Hrana i energija: koji će tip ishrane razbuditi vaš organizam...

To znači dati mu onoliko hrane koliko mu je potrebno i koliko može podneti. Kada osetite da vam telo govori "Hvala, ovo mi je sasvim dovoljno", nemojte to zanemarivati i nemojte se prejedati.

2. Ne dopada vam se to što jedete.

Ovo je možda krajnje očigledno, ali kada vam se ne dopada hrana koju jedete - prestanite da je jedete. Čak i ako ste u restoranu, u poseti porodici, ili prijateljima, nemojte na silu da jedete iz ljubaznosti ili straha da ćete neraspoložiti ostale za stolom.

Kolor ishrana...

Ovo se odnosi i na zdravu hranu. Samo ukoliko uživate u hrani, to se može dobro odraziti na vaš metabolizam. To znači da bi trebalo povesti računa o prijatnoj ishrani. Razvijajmo dobru svest o sebi. Kada nešto moramo, od početka nam je mrsko da se time bavimo. Kakvu poruku šaljemo telu ako ga teramo da konzumira nešto što neprijatno deluje? Trudite se da uvek uživate u jelu.

3. Znate da to što jedete nije dobro po vas.

Jedete nešto, uživate, ali znate da ta hrana nije dobra za vas. U takvim slučajevima, napravite tranzitni period. Ako jedete pržene krompiriće uz određeno jelo, idući put pripremite ili naručite manju porciju, i umanjujte sve dok se prirodno ne odviknete u potpunosti, i to zamenite sa (na primer) kuvanim krompirom.

Kojom hranom možemo očuvati zdravlje i sjaj očiju...

Poštujmo svoje telo više od tanjira, i tako ga negujmo.