Pir je žitarica koja je usko povezana sa pšenicom, dugo je bila zaboravljena, ali se u modernom dobu vratila na velika vrata u svet zdrave ishrane. Sadrži velik broj hranjivih sastojaka, vitamina, minerala i esencijalnih organskih spojeva koje druge žitarice ne sadrže. Poseban značaj pirovobrašno ima kada je reč o zdravlju probave, jer dijetalna vlakna pira podstiču apsorpciju hranljivih materija i smanjuju rizik od nadimanja, grčeva i gasova. Važno je naglasiti da uprkos zdravstvenim benefitima, pirovo brašno nije bezglutenska namirnica – ono sadrži gluten, ali u puno manjoj količini od pšeničnog brašna.

Dunja Gulin, autorka zdravih recepata, u oktobarskom broju magazina Sensa predlaže nam zanimljiv recept za pogačice od pirovog brašna. Isprobajte!

RECEPT ZA POGAČICE

SASTOJCI ZA 15 - AK POGAČICA:

• 150 g pirovog brašna
• 150 g drugog brašna
(mešavina heljdinog, ovsenog, prosenog...)
• ½ kašicice soli
• 1 kašicica praška za pecivo bez aluminijuma
• 2/3 šoljice mineralne vode (ili obične)
• 2 kašike mlevenog lana

Priprema:

Pomešajte suve sastojke, pa dodajte pola šoljice mineralne vode i umesite. Ako testo postane suvo, dodajte još vode. Gotovo testo mora da bude blago lepljivo. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite u rerni sa uključenim svetlom da odstoji nekoliko sati, može i preko noći. Uzimajte smesu kašikom, uvaljajte u malo brašna i rukom rastegnite u oblik pogačice obima do 10 cm. Pecite na suvom tiganju dok obe strane ne porumene. Višak smese čuvajte u zatvorenoj posudi u frižideru i pecite kad vam zatreba, a može stajati tri - četiri dana. Pre korišćenja, testo izvadite iz frižidera i ostavite ga da odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi.

Izvor: Sensa