Mnogi nutricionisti jednoglasno se slažu da je doručak najvažniji obrok u danu jer nam daje početnu dozu energije, podiže raspoloženje i može uticati na apetit u ostatku dana. Međutim, koliko može biti zdrav, doručak može da bude i štetan, posebno ako za doručak birate brzu hranu ili testa iz pekare. Za doručak često zaboravljamo mnoge zdrave namirnice koje možemo da kombinujemo u raznim jelima i sa ukusama.

Donosimo vam ideju za kombinovanje dve zdrave i ukusne namirnice za doručak - suvo grožđe i cimet. Suvo grožđe bogato je vitaminima A, C, D, B12 i B6, kao i kalcijumom, magnezijumom i gvožđem. Pošto je slatko, ne morate da dodajete šećer u svoje obroke.

Cimet je azijski začin koji se dobija od kore cejlonskog cimeta, drevni Kinezi su poznavali zagrevajuća, antibakterijska i antiinflamatorna svojstva cimeta. Mnoga istraživanja pokazuju da cimet ubrzava metabolizam, poboljšava varenje, podstiče gubitak težine i snižava nivo holesterola i šećera u krvi. Jela sa dodatkom cimeta su pored zdravstvenih benefita, i odličnog ukusa i mirisa.

Donosimo vam 4 ideje za doručak koji će povoljno uticati na vaš metabolizam, a možete ga jesti u toploj ili hladnoj varijanti, kod kuće ili nositi na posao. Evo 4 opcije:

1. Musli od prosa sa suvim grožđem i cimetom
Proso skuvajte prema uputstvu na pakovanju. U kesicu žitarica (100 g) dodajte malo suvog grožđa i pospite cimetom po ukusu.

2. Ovsena kaša sa suvim grožđem i cimetom
Prelijte 1 šolju ovsene kaše sa 4 šolje vode. Dodajte malo soli. Kuvajte na laganoj vatri, često mešajući, 10 minuta. U kuvanu kašu dodajte suvo grožđe i pospite cimetom.

3. Sveže mlevena ječmena kaša sa suvim grožđem i cimetom
Kuvajte 1 šolju ječma u 3 šolje vode 45-60 minuta. Ako nemate svež ječam, možete koristiti ječmenu krupicu. Nakon kuvanja u griz dodajte šaku suvog grožđa i pospite cimetom.

4. Pirinčana kaša ili pirinač sa suvim grožđem i cimetom - sutlijaš
Skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju. Za pripremu kaše prokuvajte 100 g pirinča u 1 litru vode. Kada pirinač provri, smanjite vatru i kuvajte dok voda ne provri. Ne zaboravite da često mešajte tako da se pirinač zalepi za tiganj. Dodajte suvo grožđe i cimet po ukusu.

Izvor: Sensa