Svake godine, Radna grupa za životnu sredinu (EVG) analizira najnovije podatke Ministarstva poljoprivrede SAD (USDA) kako bi izdvojili listu namirnica, odnosno neorganskog voća i povrća sa najviše i najmanje pesticida.

Pre nego što pogledate listu, važno je da shvatite da ona ne prenosi poruku da treba da izbegavate bilo kakvo voće i povrće. Punjenje vašeg tanjira raznovrsnim svežim voćem i povrćem uvek će biti kamen temeljac dobre ishrane. Ova lista vam može pomoći da promenite vaše navike u kupovini, da daje prioritet domaćim organskim proizvodima, kao i koliko je važno da očistite voće i povrće pre nego što ga upotrebite.

Radna grupa za životnu sredinu analizirala je podatke o 46.569 uzoraka od 46 najpopularnijih voća i povrća, a pre testiranja namirnice su oprane i očišćene kao kod kuće. Nakon pranja, skoro 75% neorganskih svežih proizvoda prodatih u SAD sadržalo je ostatke pesticida, navodi se u izveštaju. Lista ukazuje na to koji usevi se obično tretiraju sa najvećim obimom i raznovrsnošću pesticida.

Najnovija lista o voću i povrću koje je najviše tretirano pesticidima za 2023. godinu:

 1. Jagode
 2. Spanać
 3. Kelj
 4. Breskve
 5. Kruške
 6. Nektarine
 7. Jabuke
 8. Grožđe
 9. Paprika i ljuta paprika
 10. Trešnje
 11. Borovnice
 12. Boranija

Borovnice i boranija novi su dodaci na ovogodišnjoj listi "prljavih" namirnica, kako ih nazivaju. Više od 90% jagoda, jabuka, trešanja, spanaća, nektarina i grožđa bilo je pozitivno na ostatke dva ili više pesticida. Kao što je slučaj i svake godine, primetićete da većina "najčistijih" proizvoda iz 2023. godine, odnosno onih koji su najmanje testirani pesticidima, ima čvrstu spoljašnju koru, ljusku koja se uklanja pre jela.

Saznajte koje namirnice u 2023. su najmanje tretirane pesticidima:

 1. Avokado
 2. Kukuruz
 3. Ananas
 4. Luk
 5. Papaja
 6. Slatki grašak (zamrznut)
 7. Špargla
 8. Dinja
 9. Kivi
 10. Kupus
 11. Pečurke
 12. Mango
 13. Slatki krompir
 14. Lubenica
 15. Šargarepa

Šargarepa je novi dodatak ovogodišnjoj listi, a skoro 65% ovih uzoraka voća i povrća nije imalo detektivne ostatke pesticida nakon pripreme, kako navode u izveštaju. Uzorci avokada i slatkog kukuruza bili su najčistiji testirani.

Izvor: Sensa